{ "title": "Kalp Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kalp-ameliyati(2).jpg", "date": "21.01.2024 12:48:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kalp ameliyatı, kalp göğüs kafesi içinde akciğerlerin üzerinde yer alan hayati bir organdır. Kalp yeryüzündeki tüm canlıların hayat merkezi olarak tanımlanır. Ritmik kasılmalar sayesinde vücuda besin, oksijen ve kan pompalar. Vücutta diğer kaslarda olduğu gibi kalp kaslarının da fonksiyonel bir şekilde çalışması gerekir. Kalbin fonksiyonel çalışabilmesi için yeterli oranda oksijene ihtiyacı vardır. Kalp hastalıkları denildiği zaman çok geniş bir yelpazeden bahsedilir. Kalp ile alakalı olarak gelişebilen birçok hastalık bulunmaktadır. Kalp hastalıklarının bir kısmı ameliyatsız tedavi edilebilirken bir kısmı için mutlaka ameliyata ihtiyaç duyulur. Kalp ameliyatları açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılabilir.

Açık kalp ameliyatı: Göğüs bölgesinden kesi atılarak işlem kaslarda, kalpte, kalp kapakçığında ve arterlerde gerçekleştirilir. Açık kalp ameliyatı geleneksel kalp ameliyatı olarak da tanımlanır. Açık kalp ameliyatı koroner kalp hastalıkları için gerekli bir ameliyattır. Koroner kalp hastalığı kalbe oksijen taşıyan ve kan sağlayan damarlarda daralma sonucu meydana gelir. Bu durum damar sertliği olarak tanımlanır. Damar sertliği, koroner arter duvarlarında yağlı maddelerin toplanması ve plakların meydana gelmesiyle oluşur. Oluşan plaklar arterleri daraltarak kan taşınmasını engeller. Kalbe yeteri kan kan gitmediğinde kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları meydana gelir. Açık kalp ameliyatı aynı zamanda;
Açık kalp ameliyatı nasıl yapılır?

Açık kalp ameliyatı ortalama olarak 4-6 saat kadar sürer. Hastaya ameliyat boyunca uyuması için anestezi uygulanır. Cerrah bölgede 8-10 santim kadar kesi açar. Hasta kalp-akciğer bypass makinesine bağlanır. Hastanın bağlanmış olduğu makine kanı kalbe ulaştırır. Bu makine bazı kalp ameliyatlarında kullanılmaz. Cerrah sağlığını kaybetmiş artere destek amacıyla yeni damar ya da arter kullanır. Göğüs kemiği özel bir telle kapatılır. Kullanılan tel vücutta kalır. Ameliyat için açılan kesi dikilerek kapatılır.

Açık kalp ameliyatının riskleri nelerdir?
Açık kalp ameliyatı sonrası

Hasta ameliyat bitip, anestezinin etkisinden çıktıktan sonra göğsünde 2-3 tüp bağlı olur. Bağlanan tüpler kalp çevresinde oluşabilecek zararlı sıvıları dışarı atmak için yardımcı olur. Bu tüplerin haricinde hastanın kalp atışlarını kontrol etmek için hastada bir makine daha bağlı olur. Hastanın ihtiyacı doğrultusunda başında sürekli bir hemşire bırakılabilir. Hasta ameliyat sonrası ilk geceyi yoğun bakım ünitesinde geçirir. Olası bir komplikasyon gelişmemişse ertesi gün servise alınır ve serviste 3-7 gün kadar gözetim altında tutularak tedavisine devam edilir.

Kapalı kalp ameliyatı nasıl yapılır?

Kapalı kalp ameliyatı, göğüs açılmadan, kas ya da kemik kesilmeden gerçekleştirilen kalp ameliyatıdır. Ameliyat genellikle kalp çalışır haldeyken ya da belli bir süre durdurularak yapılır. Ameliyat koltuk altı, göğüs altı ya da kaburga arasından bölgeye girilerek gerçekleştirilir. İlgili bölgelerden 4-5 santim girilir. Girilen bölge koltuk altı olduğu zaman kolun bu bölgelere sürtünmesi ameliyat sonrasında açılan yerde tahrişe yol açabilir. Bu nedenle ameliyat için koltuk altı çok tercih edilmez. Ameliyatta uygulanan kesi açık ameliyata nazaran çok daha ufaktır. Hastanın ameliyat sonrası açık ameliyata nazaran daha konforlu geçer. Obezlerde, diyabet hastalarında, ileri yaşlarda ve kronik akciğer hastalarında sık tercih edilen bir ameliyat seçeneğidir. Kapalı kalp ameliyatı ile;
" } ] }