{ "title": "Kalp Bypass Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kalp-bypass-ameliyati-4898.jpg", "date": "19.01.2024 22:46:03", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kalp Bypass Ameliyatı, Bypass ameliyatı günümüzde yapılan en zor ameliyatlardan birisidir. Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır yaklaşık olarak 4 saat sürer. Hastanın bir hafta kadar hastanede yatmasını gerektiren önemli bir ameliyattır. Bypass ameliyatı hasta ameliyata hazırlandıktan sonra solunum cihazına bağlanarak anesteziyle uyutulur hastanın boyun kısmına basınç takibi yapmak için bir cihaz bağlanır. Ayrıca Bypass ameliyatında hastaya sonda takılır bu da hastanın idrar miktarını kontrol etmek içindir. Bütün bu hazırlıklar yapıldıktan sonra bypass Cerrah hastanın göğsünde kesi açar ve daha sonra göğüs kemiğini keserek kalbe ulaşır. Ameliyatta kullanılacak damar bacak toplardamarından veya kol damarından alınan hazırlanır. Ameliyata geçmeden önce hastaya kan sulandırıcı kanın pıhtılaşmasını önleyici Heparin adı verilen ilaç verilir. Hazırlanan damar tıkalı olan damara ilave edilerek dikilir. Damarın diğer ucu ise aort damarı olarak bilinen büyük atar damara bağlanır. Bypass ameliyatı sırasında hastanın kalbi devre dışı bırakılır hastanın operasyon sırasında kesilen sterlin denilen göğüs kemiği güçlü tellerle iyice birbirine tutturulur. Daha sonra açılan kesi dikilir hasta ameliyat sonrası bir iki gün yoğun bakıma alınır.

Bypass ameliyatı neden yapılır?

Bypass ameliyatı özellikle Kalp damarlarında ciddi şekilde tıkanmalar olduğunda, sol kalbi besleyen ana koroner damarda sorun olduğunda, balon veya stent işleminin işe yaramadığı durumda, çok damarların tıkandığında, kalbi besleyen damarlarda tıkanma olduğunda ve başka bir kalp rahatsızlığı olduğu durumlarda yapılır.

Bypass ameliyatı çeşitleri nelerdir?

Bypass ameliyatı iki çeşit de yapılmaktadır. Birincisi klasik yöntem klasik yöntem günümüzde en çok uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde hasta uyutulur göğüs kafesi açılır kalbin görevi olan kan dolaşımı kalp veya akciğer pompası tarafından sağlanır. Ayrıca bu klasik yöntemde hastanın kalbi genellikle durdurulur. Bu yöntem cerrahların kullanmış olduğu emniyetli bir yöntemdir. İkinci yöntem OPCAB yöntemidir. Bu yönteminde hastanın kalbi açılır. Fakat pompa kullanılmaz ve bu durumda kalpte durdurulmaz. Hastanın kalbi durmadığından çok daha çabuk iyileşmek ve ameliyat sonrası daha çabuk taburcu olma gibi durum söz konusudur. Ayrıca bu ameliyatının maliyeti de düşüktür. Hastanın yoğun bakımda kalış süresi 2 gün kadardır. Hastanın yoğun bakımda tutulmaz suresi ne kadar uzun olursa tedavinin takibi için önemlidir. Yoğun bakımdan sonra sürecinde beklerken herhangi bir problem ile karşılaşılmaz ise hastanın bir hafta sonra taburcu edilmesi olasıdır. Bypass ameliyatı sonrası hastanın iyileşme süreci üç ayı bulmaktadır.
" } ] }