{ "title": "Kalp Kapakçığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kalp-kapakcigi-ameliyati(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:01:46", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kalp Kapakçığı Ameliyatı, Vücudumuz için hayati bir organ olan kalbinizin sağ ve sol tarafında birer çift yani dört kapakçık yer alır. Bu kalp kapakçıkları kalbe gelen kanın kalbinizin birçok yerlerine ulaştırılmasını görevini üstlenir. Kalp kapakçıkları görevini yeteri kadar yapamaz ise kalp kapakçığının açılmaması nedeniyle kalbe gelen kanın geçişi zor olur. Bu durumda kalp gerekli olan kanı sağlayabilmek nedeniyle daha fazla çalışmaya başlar ve bu durumda kalbin yorulmasıyla ve kalp kasının zayıflamasıyla sonuçlanır. Dolayısıyla kalp kapakçıklarında oluşacak bir sorun kanın kalbimize ve vücudumuza akımını engeller ve bu durumda sağlığımız bozulur.

Kalp kapakçıklarında oluşan sorunlar da hastalarda, uyku esnasında nefes almada güçlük yaşama, merdiven çıktığında ya da yürüyüş yaparken sürekli öksürme isteği, soluk alıp vermede hırıltı duyulması, nefes darlığı, halsizlik ve yorgunluk, ayaklarda şişkinlik oluşması, kalp ritim bozuklukları, göğüs ağrısı baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar görülebilir.

Kalp kapakçıklarında darlık ya da yetmezlik meydana çıkması durumunda kalp doğru sistemle çalışmadığı için kalpte oluşan sorunları düzeltmek için kalp kapakçığı ameliyatı yapılır. Kalp kapakçığı ameliyatlarında genellikle, aort ve mitral kapaklar onarılır veya değiştirilmek zorunda kalınabilir. Onarma yönteminde kalp kapakçığı farklı dikiş ve halkalar ile onarılabilir. Kalp kapakçığının değiştirilmesi ise bazı hayvanların dokuları ile yapılan yapay kalp kapağı ile gerçekleştirilir.

Kalp kapakçığı ameliyatında kullanılacak kapak, kişiden kişiye değişikler gösterebilir. Her kalp kapağının faydaları ve zararları olabilir. Ameliyatlarda kullanılan metal kapaklar uzun ömürlü ve çok daha sağlamdır. Fakat metal kapakçık takılan hastaların sürekli kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar kullanması gerekebilir. Biyolojik kapakların ise 10 yıldan fazla ömrü yoktur ve bu süre bittikten sonra tekrar ameliyat gerektirir.

Kalp kapakçığı ameliyatı nasıl yapılır?

Kalp kapakçığı ameliyatında hastaya birtakım tetkikler yapılır. Daha sonra ameliyat olması gereken hastalar çoğunlukla ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırılır. Fakat hayati tehlikesi olan hastalar tetkikler yapılmadan ameliyata alınabilir. Hastalara ilk olarak anestezi değerlendirilmesi yapılır ve sonra hastanın ameliyat olmasına bir engel yoksa hasta ameliyata alınır. Kalp kapakçıkları ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat kadar devam eden anestezi hazırlığı yapıldıktan sonra hastanın göğüs kafesi açılır ve ameliyata başlanır. Operasyonda belirli aralıklarla hastanın kalp ve akciğeri durdurulur. Bu esnada hasta kalp akciğer makinelerine bağlanır ve bu makineler her iki organın da görevlerini devam ettirir. Ameliyatta kalbin boşlukları açılır, hasar görmüş kalp kapakçığına ulaşılır ve gerekli olan işlem uygulanır. Müdahale işlemi bittikten sonra kalpte açılan boşluklar yeniden kapatılır. Kalp kapakçığı ameliyatları 3 ile 6 saat sürebilir.

Ameliyattan sonra hastalar yoğun bakıma alınır ve yoğun bakımda bir gün izlenimi yapıldıktan sonra hastanenin özel odalarına yatırılır ve hastanın takibi devam eder. Hastalar yaklaşık bir hafta kadar hastanede sürekli takip edilerek yattıktan sonra herhangi olumsuz bir durum gelişmediği taktirde evlerine taburcu edilir.

Kalp kapakçığı ameliyatından sonra hastalar, yaklaşık 1 ay kadar göğüs kemiklerinin kolay iyileşmesi için oturma, kalkma ve yatma gibi hareketlerine dikkat etmeli ve bu süre boyunca sık sık kontrol etmelidir. Kalp kapakçığı ameliyatı üzerinden bir ay geçtikten sonra hasta normal hayatına yeniden dönmesi mümkündür. Ancak metal kapak takılan kişilerin kanın pıhtılaşmasını önleyecek ilaç kullandıklarından dolayı ayda bir defa kan tetkiki yaptırmak için hastaneye gelmeleri gerekir. Kalp kapağı ameliyatı olan kişiler yılda bir ya da iki defa ekokardiografisi yapılır kalp kapağı ve kalbin hareketleri kontrol edilir.
" } ] }