{ "title": "Kalp Nakli Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kalp-nakli-ameliyati-9868.jpg", "date": "20.01.2024 18:03:49", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kalp Nakli Ameliyatı, Kalp vücudumuzda kan dolaşımı görevi olan ve hayatı bakımından oldukça önem taşıyan bir organdır. Vücudumuz tarafından kalbe getirilen kan kalpte bulunan sağ karıncık sayesinde akciğerlere iletilir ve akciğerlerde kan oksijenlenir, kalbimizde bulunan sol karıncığa iletilir ve sol karıncıktan da bütün vücudumuza pompalanır. Kalpte bulunan sağ ve sol karıncığın görevlerini yapamaz hale geldiği durumlarda kalp yetmezliği hastalığı ortaya çıkar. Kalp yetmezliği hastalığı sürekli olarak ilerleyen bir hastalıktır ve ilerleyen zamanlarda kalbin gücünü gittikçe daha da azaltır. Kalp vücudun ihtiyaç duyduğu kanı yeteri kadar pompalayamaz duruma gelir ve hücreler ve dokular da yeteri kadar oksijen ve besin sağlamakta zorlanır. Bu durumlar da kalp bazı ilaçlarla ya da ameliyatlarla tedavi edilir. Ancak bu tedavilerde iyileşme olmadığı durumlarda kalp nakli ameliyatına ihtiyaç duyulur.

Kalp nakli ameliyatı, kalbin yeteri kadar görevlerini yapamadığı durumlarda işlevlerini gerçekleştiremeyen kalbin sağlıklı bir kalp ile değiştirilmesi durumudur. Kalp nakli ameliyatı hayatta iken organ bağışında bulunmuş bir kişinin yani vericinin hayatını kaybettiği zaman kalbinin çeşitli yöntemlerle hazırlanarak kalp nakline ihtiyacı olan hastalara yani alıcılara nakledilmesi işlemidir.

Kalp nakli ameliyatı kimlere yapılır?

Kalp yetmezliği rahatsızlığının son noktasında 65 yaşından küçük olan kişilere kalp nakli ameliyatı yapılabilir. Ancak bazı durumlarda 65 yaşın üzerindeki hastalar fiziksel özellikleri ile ameliyat için uygun görülürlerse kalp nakli ameliyatı yapılabilir.

Koroner kalp damar hastalığında baypas veya balon yöntemleri yeterli gelmemektedir. Koroner damarların tıkanmasından kaynaklanan kalp krizi kalp de oldukça ciddi bir hasara neden olmaktadır. Bu nedenle bu hastalara kalp nakli için ilk sırada yer alırlar.

Kardiyomiyopati durumunda kalp kasının doğuştan ya da vücuda giren bazı bakteri ve virüslerden dolayı zafiyet geçilmesi durumunda kalp kası kasılma görevini büyük bir oranda kaybeder ve bu hastalara kalp nakli ameliyatı yapılması uygun görülür.

Kalp nakli ameliyatı aynı zamanda ciddi kalp ritim bozukluğu yaşayan, ilaç ve birçok tedavi yöntemine karşılık vermeyen ve hayati önem taşıyan hastalara da yapılabilir.

Kalp nakli ameliyatı yüksek tansiyon, kalp kasının zafiyete uğratan kalp hastalıkları ve yalnızca cerrahi operasyonla düzeltilmesi mümkün olan kalp hastalıkları ve kalp tümörlerinde de yapılabilir.

Kalp nakli ameliyatı nasıl yapılır?

Kalp nakli ameliyatı hastanın dokuları ile eşleşen organ bulunduğunda takip edilen hastalar ile iletişime geçilir ve hastalar hastaneye geldiğinde hazırlıklar başlatılır. Hastanın bütün hazırlıkları yapıldıktan sonra hasta kalp nakli ameliyatına hazırlanır. Kalp nakli ameliyatı farklı bir komplikasyon gelişmediği takdirde yaklaşık olarak 5-6 saat sürebilen bir ameliyattır. Kalp nakli ameliyatında vericiden alınan kalp steril torbalara yerleştirilir ve özel bir kaba koyularak - 4 C'de saklandıktan sonra 3 saat gibi bir zaman dilimi geçmeden hastaya nakledilmesi gerekir.

Nakil işlemi vericiden alınan kalbin kasları ve damarları ile hastanın kalp kulakçıklarının alt kısmına dikilmesi ile gerçekleşir. Vericiden alınan kalp yerine yerleştirildikten sonra kanla beslenmeye başladığı zaman çalışır ve kalp nakli ameliyatı gerçekleşmiş olur. Hastaya kalp nakli ameliyatı yapıldıktan sonra yoğun bakıma veya nakil odasına kaldırılır ve tüm değerleri normal hale geldiği zaman solunum cihazları çıkarılır. Hasta 2-3 gün boyunca yoğun bakım odasında kaldıktan sonra bir refakatçi ile hastanenin özel odalarına geçirilir. Bu odada yaklaşık 10-15 gün yatan hastalara doku uyumu araştırmaları için biyopsi yapılır ve hastalar evine gönderilir. Kalp nakli ameliyatı sonrasında hastalar dokularının iyileşmesinin bitiminde yani yaklaşık 2 ay sonra günlük aktivitelerini yapabilecek duruma gelebilirler. Fakat kalp yetmezliği hastalığı uzun süre devam eden kişilerin kol ve bacaklarında oluşan kas güçsüzleşmeleri fizik tedavi yöntemleri ve rehabilitasyon tedavileri gerektirebilir.
" } ] }