{ "title": "Kalp Pili Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kalp-pili-ameliyati(1).jpg", "date": "23.01.2024 03:40:21", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Kalp Pili Ameliyatı, kalp atışlarını monitorize etmek için kullanılan kalp pilinin kalbin yakınına yerleştirilme ameliyatıdır. Kalp pili içindeki teller yardımıyla kalp atışı üreteci görevi gören bir kutudan oluşur.

Kalp atışı üreteci derinin ya da köprücük kemiğinin altına yerleştirilir. Almaçlar kalbin içerisindeki göğüsün geniş damarlarından geçer. Amacı kalp atışları hakkındaki bilgiyi, kalp atışı üretecine iletmektir. Eğer kalp çok yavaş atarsa, atış üreteci bunu iletkenler aracılığıyla anlar ve gerekli elektrik akımını göndererek kalbin normal atış hızına ulaşmasını sağlar. Kalp normal atış hızına ulaştığında ise bu sefer de iletkenler bunu anlar ve atış üreteci işlemini durdurur. Tüm bunların dışında kalp ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği tedavisinde de kullanılır. Kalp pillerinin içindeki enerji ortalama olarak.

7-10 yıl yetmektedir.

Kalp pili ameliyatında kullanılan 2 çeşit kalp pili vardır. Tedavide hangi çeşit kalp pili kullanılacağına hastanın kalp ile ilgili yaşadığı problemler değerlendirilerek karar verilir. Geçici kalp pili hastada geçici olarak oluşan bloklar nedeniyle takılır. Hastanın kısa bir süreliğine kalp ritmini sürdürmesi sağlanır. Kalıcı kalp pili ise kalbin içerisine ya da kalbin adelesine kalıcı olarak yerleştirilir.

Ameliyat Esnası

Kalp pili ameliyatında hastaya lokal anestezi uygulanır. Kalp pili deri altındaki köprücük kemiğinin bulunduğu bölgeye 3-4 cm uzunluğunda yarık açılarak yerleştirilir. Yerleştirilme işleminden sonra kalbe giden atardamar bulunur. Kalbin içerisine yerleştirilecek olan iletken damar yolu ile kalbe ulaşır. İletkenler yerleştirilirken pilin doğru pozisyonu bulması biraz zaman alabilir. Doğru pozisyon bulunduktan sonra atış üreteci kutusu da yerleştirilir. İletkenler ve kutu kalp pili takıldıktan sonra birbirine bağlanır ve bölge dikiş atılarak kapatılır. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık olarak bir saat kadar sürer. Ameliyat esnasında kalp ritmi, kan basıncı, nabız, tansiyon ve kanın içindeki oksijenin seviyesi ameliyatın gidişatı açısından çok önemlidir. Bu değerler ameliyat süresince monitörlerden kontrol edilir.

Ameliyat Sonrası

Kalp pili ameliyatından sonra hastanın en az 12 saat istirahat etmesi gerekir. İstirahat boyunca kalp pilinin yerleştirildiği bölgeye basınç uygulanmamalı ve belirli bir süre yüzüstü yatılmamalıdır. Hastanın omzunu ve dirseğini yaklaşık 1 ay çok fazla oynatmaması iyileşme süreci için çok önemlidir. Omuz dışında ön kol ve elleri hareket ettirmede bir sakınca yoktur. Hasta kolunda ve dirseğinde birkaç gün ağrı yaşayabilir. Ameliyat sonucu açılan yarığın bulunduğu bölge yaklaşık 1 hafta kadar kuru tutulmaya özen gösterilmelidir. Sadece batikon ile yarığın bulunduğu bölge dezenfekte edilmelidir. Dikişler alındıktan sonra yarık zaten kendiliğinden kapanmış olacaktır. Dikişler alındıktan sonraki ilk doktor kontrolü 6 hafta kadar sonradır. Bu kontrolde genelde kalp pilinin doğru çalışıp çalışmadığı, kalp pili iletkenlerinin yerinde olup olmadığına bakılır. Ayrıca atış üretecinin programlanması gerekiyorsa o programlanır. Ayrıca hastaya kalp pili hakkında bilgilerin yazılı olduğu bir kart verilir. Hastanın her daim bu kartı yanında bulundurması gerekir. Hava alanı gibi girişlerinde kuvvetli dedektörlerin bulunduğu yerlere giriş yaparken bu kartın gösterilmesi gerekmektedir. Tüm bunların yanında elektrikli kablolu saç kurutma makineleri, elektrikli battaniyeler, çağrı cihazları, cep telefonları ve büyük mıknatısları olan müzik hoparlörleri kalp pilinin olduğu yönden 15 cm uzakta tutulması önerilir.
" } ] }