{ "title": "Kanser Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Kanser-Ameliyati-71.jpg", "date": "20.01.2024 01:31:40", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Kanser ameliyatı, oldukça zor ameliyatlar arasında yer alır. Kanser, hücrelerde DNA'nın farklı olarak hasarı sonucu hücrelerin çok fazla kontrolsüz veya olabildiğince anormal bir düzeyde büyümesi ve giderek çoğalması durumudur. Gün içerisinde vücudumuzda yaklaşık olarak 10.000 mutasyon bulunmasına rağmen vücut sistemimiz her milisaniye vücudumuzu tekrar tarar ve kanserli olan hücreleri yok etmeye başlar. Sağlıklı bir vücut hücreleri kendiliğinden bölünebilme yeteneğine sahip olmaları gerekir. Ölen hücrelerin tekrar yenilenmesi ve yaralanmış olan dokuların düzeltilmesi amacıyla bu yeteneklerini kullanmaya başlarlar. Fakat bu özel olağanüstü yetenekleri de sınırlı olduğu durumlar vardır. Sonsuz bir şekilde bölünemezler. Kanser ameliyatı vücudun bir bölümünün, kanserin tam olarak teşhisi ya da iyileştirilmesi durumu için alınması veya onarılması sebebiyle yapılan bir cerrahi operasyondur ve kanser tedavisinin ilk olarak en temelini oluşturur. Doktor yapılan kanser ameliyatını kanserin hemen teşhisinden, neden olabilecek belirtilerin en hafife inmesi ve tedaviye kadar pek çok fazla hedefi gerçekleştirmek üzere bunun için kullanabilir. Kanser ameliyatı hastanın tek tedavi yöntemi olarak görülebilir veya radyasyon, kemoterapi, hormonsal terapi veya biyolojik olarak terapi gibi diğer farklı tedavilerle desteklenebilir.

Kanser ameliyatı nasıl yapılır?

Öncelikle ilk olarak kanser ameliyatının ilk hedefi kanseri, bütünüyle tamamen vücuttan alarak tedavi işlemini gerçekleştirmektir. Hekim bunu genellikle, vücudun bir bölümünü keserek ve kanserin en geniş bütünüyle çıkarıldığından tam olarak emin olabilmek için vücuttaki kanserin tümünü ve çevresindeki bazı sağlıklı dokuları alarak ameliyatı gerçekleştirir. Cerrah bazen bazı durumlarda kanserin yayılıp veya yayılmadığını anlamak amacı ile bölgedeki bazı farklı. Lenf nodlarını da kullanabilir. Bu işlem, doktorun iyileşmiş olup olmadığı ihtimalini ve daha farklı ilerleyen dönemlerde bir tedaviye tam olarak ihtiyaç olup olmadığını kesin olarak belirlemesini sağlar. Buna örnek olarak meme kanseri olan bir kadın hastanın ameliyatında doktorun kanserli olan tüm meme bölgesini alarak veya sadece memenin kanser bulunduran kısmını ve çevresindeki bazı farklı dokuları ele alarak çıkarabilir. Akciğer kanserinde ise cerrah akciğer bölgesinin sadece bir kısmını ya da kanserli bölgenin tümüyle alındığından emin olmak için tüm olan akciğeri direk olarak alabilir.

Kanser ameliyatı sırasında birçok farklı işlemler kullanıldığı bilinmektedir. Kanserin ve kanser öncesi ilk oluşumların tedavisi sırasında bunun için kullanılan çok sayıda cerrahi yöntem bulunmaktadır ve araştırmacılar ilk olarak yeni teknikler üzerinde çalışmaya hızlı bir şekilde devam etmektedirler. Başlıca kanser ameliyatı türlerinin bazıları şu şekildedir. Kriyocerrahi, Elektrocerrahi, Lazer cerrahi, Mohs cerrahisi, Laparoskopik cerrahi, Robotik cerrahi ve Doğal orifis cerrahisi yöntemleri olarak bilinmektedir.

Kanser ameliyatı, çeşidi her ne olursa olsun oldukça zor bir süreçtir. Bu süreç içerisinde hasta kişinin yanında olduğunu ve ona moral verici aktiviteler yaptırmak gerekir. Bu dönemde psikolojik olarak destek de alınabilir. Kişi kendini her zamankinden iyi hissetmesi gerekir.
" } ] }