{ "title": "Kapalı Ameliyat", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kapali-ameliyat-5783.jpg", "date": "21.01.2024 22:14:39", "author": "Miraç Aydoğan", "article": [ { "article": "Kapalı Ameliyat, kelime olarak karın içi gözlemek manasına gelmektedir. Karın bölgesinde olan organların karın üst bölgesinden açılan delikler yardımıyla içeri sokulan kameralar ile gözlenmesi ve cerrahi işlemlerin yapılmasına kapalı ameliyat denmektedir. Kadın hastalıkları başta olmak üzere genel cerrahi üroloji gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Kapalı ameliyat genel anestezi ile yapılmaktadır. Hasta uyutulduktan sonra karın boşluğundan göbek içine ince bir iğne ile girilerek karın içi karbondioksit gazı ile şişirilmektedir. Bu şişirilme asla kişiye zarar vermemektedir. Belli bir şişme yaratıldıktan sonra 1 cm çaplı ismi trokar olan ve içinden aletlerin geçtiği borular karın boşluğuna göbek deliğinden sokulmaktadır. Bu noktada karaciğer, mide, rahim, karaciğer, yumurtalıklar, idrar torbası incelenir. Daha sonra hasta başı aşağıya gelecek şekilde yerleştirilmektedir. Yapılacak olan ameliyat şekline göre 0.7 cm'lik borular karın boşluğuna sokulmaktadır. Bu borulardan geçen aletler ile ameliyat yapılmaktadır. Daha sonra aletler çıkarılır ve gaz boşaltılarak hasta odasına alınır.

Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) ile Yapılan Ameliyatları

Kapalı ameliyatlar cerrahi ameliyatlara göre en güvenli ameliyat uygulaması olarak bilinir. Hastanın deri kısmında dikiş ve kesi olmamaktadır. Kanama riski çok düşüktür. Laparoskopi kullanılan ameliyatlardan bazıları;
Kapalı Ameliyat olarak yapılabilir.

Kapalı Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

Hayati tehlikesi çok ama çok nadir olsa da kapalı ameliyat deneyimli uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Kapalı ameliyat sırasında bağırsaklarda delinme damar zedelenmesi oluşabilmektedir. Çok nadir olarak anestezi sorunu yaşayabilmektedir. Kapalı ameliyat sonrası hasta 4-5 saat içinde geri eve gönderilmekte yani taburcu edilmektedir.
" } ] }