{ "title": "Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kapali-bobrek-tasi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 09:41:36", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı, büyük boydaki taşların bölgelerden alınması amacıyla yapılan endoskopik bir operasyondur. Operasyon için hastanın sırt bölgesinde 8-10 milim bir kesi yapılarak buradan böbrek içerisine nefroskop adı verilen Optik enstrüman salıverilir. Böbrekteki taş parçalara ayrılır ve parçalar aynı kesilen dışarı çıkarılır. Kapalı böbrek taşı ameliyatı tıp dilinde perkütan nefrolitotomi adıyla bilinen bir operasyondur. İlk olarak 1973 yılında İsveç'te uygulanmıştır. Perkütan ciltten geçilerek yapılan prosüdür nefrolitotomi ise böbrekten kesilen taşların çıkartılması demektir. Böbrek taşı ameliyatının amacı böbrekteki taşları çıkartmaktır. Bu sayede taşa bağlı olarak böbrekte meydana gelen ağrı, enfeksiyon ve idrar yollarında kanama varsa ortadan kalkar. Böbrekte taş oluşumu idrar yolu ile atılan minerallerin süper satürasyon aşırı olmasından oluşur. İdrar yolu taşı oluşmasına ürolitiyazis denir. Böbrek taşının çok çeşidi vardır. Bunların yüzde sekseni kalsiyum oksalat taşları yüzde beşi ürik asit taşları yüzde ikisi ise sistin taşlar oluşturur.

Kapalı böbrek taşı ameliyatı perkutan nefro litotomi operasyonu sırasında cerrah böbrekte taşı radyolojik olarak lokalize eder. Hastanın sırtından böbreğe ulaşmak istediği bölgeye bir iğne yapılır. Ardından bu iğne içinden ince bir tel böbrek içerisine yerleştirilir. Bu tele rehber adı verilir. Yerleştirilen rehber tel üzerinden daha kalın iğneler böbreğe iletilir genişletme 89 milim Çapa ulaşınca çalışmak alanı açmak amaçlı ilk Türk Böbrek arasına sabitlenir buçuk aracılığı ile böbreğe nefroskop adı verilen enstrüman iletilirr. Nefroskopun da bir çalışma kanalı bulunur. Bu kanaldan iletilen penömotik ultrasonik ya da lazer enerjisi kullanılan cihazlarla böbrekte bulunan taş parçalanır. Böbrek içerisinde parçalanan taş parçaları alınır. Böbrek içerisi tüm taş parçalarından temizlenir. Operasyon tamamlanınca nefrostomi tüpü böbrek içine yerleştirilir.

Kapalı böbrek taşı ameliyatı üç farklı şekilde yapılmaktadır
Günümüzde en çok tercih edilen böbrek taşı ameliyatı kapalı (Perut) böbrek taşı ameliyatıdır. Maksimum iki saat sürmekte ve hastanın hastanede kalma süresi bir gündür.

Kapalı böbrek taşı ameliyatının riskleri nelerdir?
" } ] }