{ "title": "Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kapali-kasik-fitigi-ameliyati-9759.png", "date": "19.01.2024 16:55:17", "author": "Figen Canbolet", "article": [ { "article": "Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı, kasık bölgesinde deforme olmuş karın duvarı yapısını onarma sebebi ile yapılmaktadır. Kapalı fıtık ameliyatı son yıllarda açık ameliyat tekniklerinden daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Kapalı ve açık ameliyatlarının her ikisinde aynı şekilde karın duvarı katmanları arasına yapay örgü tarzında prolen yama yerleştirilir.

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı ile Açık Kasık Fıtığı Ameliyatı Teknikleri

Açık kasık fıtığı tekniğinde, kasık bölesinde fıtık üzerinden kesi ile yaklaşarak karın duvarının dış katmanları arasına yama yerleştirilir. Kapalı fıtık ameliyatı tekniğinde ise karın içeresinden bir çubuk yardımı ile girilip, cerrahi aletler ile karın duvarına içeriden yaklaşarak iç katmanlar arasına prolen yama koyulur. Yararlılık bakımında düşünüldüğünde açık ve kapalı tekniklerin birbirlerinden çok fazla bir farkı yoktur ancak her iki yöntemin kendilerine göre avantajları vardır.

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı Avantajları

Kapalı fıtık ameliyatı çok büyük bir neşter kesisi gerektirmez, operasyon sonra hasta kendisini açık ameliyat sonrasından daha rahat hisseder. Ağrı çok daha hafif olur ve enfeksiyon kama riski minimum seviyededir. Hastanın operasyon sonrası gündelik hayata, işine ya da okuluna dönmesi çok daha çabuklaşır. Kapalı fıtık ameliyatında fıtık bölgesine yaklaşık 5-10 mm'lik 3 adet minimal kesiler atılır. Kapalı teknikte ulaşılması gereken bölgeye daha rahat ulaşılır ve bu teknik genel bir anestezi ile gerçekleştirilir. Yine kapalı teknikte hastada tekrarlayan fıtık ve iki üç fıtığın bir arada olması halinde hasta açısından daha az travmatik olması dolayısı ile çoklu fıtık operasyonlarında kapalı teknik açık tekniğe göre daha çok tercih edilme sebebidir. Diğer bir sebebi ise operasyonu uygulayan hekim için daha rahat ve güvenli bir onarım sağlamaktadır.

Kapalı kasık fıtığı ameliyatında cerrah hastanın göbek yakınlarından ince ve küçük bir boru sokularak gaz verilerek karın boşluğunun şişmesi sağlanır. Cerrahi uygulamalar, aletler ve işlemler için görüş ve hareket alanı meydana getirilir. Bu işlemlerden sonra çubuk şeklinde bir kamera karnın içine doğru yollanır. İçerideki görüntü kameranın bağlı olduğu ekrana yansıtılır. Daha sonra sol ve sağ taraftan tekrar boru sokulmak sureti ile çubuğa benzeyen aletler içeri sokulur. Hekim gerçekleştirdiği operasyonu ve uygulamalarını ekrandan görerek yapar. Karın içine yollanan kamera görüntüyü büyültüp, istenen açıyı ekrana verebilir. İsteğe bağlı olarak gerçekleştirilen bu ameliyat kayıt olabilir. Ameliyat süresi ortalama bir saattir, fıtığı torbaya doğru inen şahısların ameliyatları dada uzun sürebilir ve yüksek tecrübe gerektirir.
" } ] }