{ "title": "Kapalı Mide Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Kapali-Mide-Ameliyati-46.jpg", "date": "19.01.2024 09:12:27", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Kapalı Mide Ameliyatı, Laparoskopik yöntemler ile kapalı teknikler ile uygulanan mide ameliyatıdır. Açık ameliyat gibi riskler taşımaz. Mideyi küçültmek için, her biri 1-2 cm olan ve 4-5 adet küçük kesikler ile yapılan laparoskopik ameliyattır. Laparoskopik ameliyatta, açık ameliyat gibi büyük kesikler atılmaz. Bu nedenle açık ameliyata göre daha sağlıklıdır. Laparoskopik yöntem ile yani kapalı ameliyatta ilk öncelikle karın içi vücuda zarar vermeyen bir gazla şişirilir ve kapalı ameliyat için uygun bir ortam hazırlanmış olur. Mideyi daha iyi gözlemleyebilmek için, karın duvarı altında bulunan boşluğa ince ve uzun bir biçimde laparoskopik bir kamera gönderilir ve burada oluşan görüntü ekrandaki monitöre yansıyarak mideden görüntü alınır ve kapalı ameliyatın seyri izlenir.

Kapalı Mide Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?

Kapalı Mide Ameliyatı, Öncelikle midenin büyük bir kısmı dışarı çıkarılır. Midenin büyük sol kenarı organlardan ve çevre doku elektrikli bir kesme aleti ile serbestleşir. Mideyi sağ kenara yaslamak ve yerleştirmek için, ağızdan 12-13 mm boyutlarında bir boru mideye doğru gönderilir ve mide yerine yerleştirilir. Midenin 2-3 boyutunda sağ kenarı boyunca dikine gelecek bir şekilde yerleştirilir ve midenin büyük bir kısmı ayrılır ve mideden çıkartılır. Böylelikle artık kapalı mide ameliyatında mide küçültme işlemi tamamlanmış olur. Kapalı mide ameliyatında stapler denilen otomatik bir kesme zımbalama yapan cerrahi olan aletler kullanılmaktadır.

Stapler denilen bu alet belli olan bir hat boyunca uzunlamasına olarak 6 sıra şeklinde birçok sayıda küçük zımbalar koyan ve bu çizgi boyunca 3 sıra bir tarafta, 3 sırada diğer tarafta olacak bir biçimde uzunlamasına olarak mideyi ikiye bölen bir cihazdır. Böylelikle midede ayırma işlemi gerçekleşmiş olur. Daha sonra tüp şeklinde olan midenin zımba hattı boyunca herhangi bir sızma ve kaçak olup olmadığı basınç ve boyalı serum bu hat boyunca gönderilerek kontrol edilir. Daha sonra bu hatta doku yapıştırıcı jel uygulanır ve karın içine 3-4 mm boyutlarında ince bir hortum yani dren yerleştirilir. Bu hortumun ucu dışarı çıkarıldıktan sonra ameliyat tamamlanmış olur.

Kapalı Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kapalı Mide Ameliyatı, Yaklaşık olarak yarım saat hastanın hazırlanması süresi sürmektedir. Daha sonra kapalı mide ameliyatı için 2 saatlik bir işlem süresi vardır. Yarım saat de hastanın uyanması için beklenilen süre olmak üzere yaklaşık olarak kapalı mide ameliyatı 3 saat sürmektedir. Tüp mide ameliyatı herhangi bir olumsuzluk yaşanması dışında açık olması yerine kapalı olması tercih edilir. Çünkü açık ameliyatta enfeksiyon ve fıtık riskinin oluşma ihtimalleri kapalı ameliyata göre daha fazladır.

" } ] }