{ "title": "Kepçe Kulak Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kepce-kulak-ameliyati(1).jpg", "date": "20.01.2024 11:21:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kepçe kulak ameliyatı, kulakla baş arasındaki açının normalden fazla olmasında ya da kulağın üstündeki kıvrım ve yapıların eksik olması halinde yapılan operasyondur. Bu problem kepçe kulak olarak ya da yelken kulak olarak bilinir. Aslında kepçe kulak halk arasında büyük kulaklara denir. Bu oldukça yanlış bir tabirdir. Çünkü kepçe kulak sorununda asıl problem kulağın yapısal olarak büyük olmasından kaynaklanmaz. Büyük kulak sorunu başkadır. Bunun için yapılan ameliyat yöntemi bile daha farklıdır.

Kepçe kulak ameliyatı çocukluk çağında en fazla yapılan estetik operasyonlarda ilk sırada yer almaktadır. Çünkü kulak gelişiminin yaklaşık %90 kadarını okul öncesinde tamamlar. Kulak şekli, büyüklüğü 7 yaşından itibaren yetişkinlikte olduğu gibi sabit kalır. Daha fazla büyümez. Yapılan ameliyatın kulak gelişimi açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Ayrıca çocukluk dönemi kişinin fiziksel özellikleriyle ön planda olduğu ve karşı taraftaki kişilerin bütün olumsuzlukları yüze vurduğu bir süreçtir. Kepçe kulak sorunu bulunan çocuklar bu nedenle ruhsal olarak olumsuz şekilde etkilenmekte, hatta ruhsal travmalara maruz kalmaktadır. Bu olumsuzluklar aileleri de etkilediğinden, çocukları açısından bu yaşlarda kepçe kulak ameliyatı yaptırmaya karar verirler.

Kepçe kulak ameliyatında kullanılan teknikler

Bu ameliyatın farklı tekniklerle yapılması mümkündür. Bunun kararı hastanın değerlendirilmesi, kulaktaki sorunların izlenmesi ve hastanın tercihi sonucunda estetik cerrah tarafından verilir.

Klasik yöntem: bu yöntemle yapılan ameliyatta kulak kepçesinin arkasından küçük bir kesi yapılarak, buradan kulakta bulunan kıkırdak dokuya ulaşılır. Hastanın kulağındaki deformiteye göre planlanan şekilde ya kıkırdak doku çıkarılır ya da doku yerinde törpülenir, kıvrılarak şekil alması sağlanır. En son olarak kulağın içinde kalıcı dikişler yapılarak, ameliyatla sağlanan şekil desteklenmiş olur. Hastalarda sadece kulağın arkasında açılan küçük kesi yerinin izi kalır.

İzsiz yöntem: Kulağın yapısı uygun olursa, kepçe kulak ameliyatında izsiz yöntem kullanılabilir. Hastanın ön kulak kıvrımından girilerek uygulanan izsiz yöntemde, kepçe kulak yeniden şekillendirilir. Yapılan kesi yeri, dikiş kulak kıvrımları arasında kaldığından, hastanın dıştan görünen izi olmaz. Kepçe kulak ameliyatının nasıl yapılacağına, hangi yöntemin uygulanacağına, doktor ve hastanın tercihleri ile kulaktaki sorunlar yön verir.

Ameliyatın süresi yapılan işlemlere ve kulaktaki deformiteye bağlı olarak 1-2 saat sürebilir. Ameliyatın sonunda hastanın başına iyileşmenin olması ve kulakların şekillenmesi için bandajlama yapılır. Sargılar çıkınca hastalar özellikle geceleri tenisçi bandı denilen özel bantları takmak zorunda kalırlar. Bu ameliyatta genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Ameliyatın ardından hastaların hafif ağrıları olabilir. Bunlar basit ağrı kesici ilaçlarla giderilebilir. İyileşme sürecinde 2-3 gün kulakların üzerine yatmamak gerekir. Başın altına yumuşak yastık konmalıdır. Ayrıca kulaklar güneş ışığından korunmalı, 2-3 ay kulağa gelebilecek darbelere karşı önlem alınmalıdır.

Kepçe kulak ameliyatından sonra kulaklar ne zaman düzelir?

Hastaların daha ilk pansumanında kepçe kulak deformasyonunun düzeldiği görülebilir. Ancak kulaklarda ödem ve morluk gibi ameliyattan kaynaklanan sorunlar olabilir. Bunların şiddeti ameliyatta kullanılan yönteme göre değişebilir. Kulak ameliyatlarında hastaların iyileşmesi oldukça hızlı olur. Etkiler her gün hızla düzelmeye başlar, kulaklardaki uyuşukluk ve hassasiyet düzelir. Ameliyattan sonra ilk haftada bariz bir iyileşme olur. Kulakların yeni şekli belli olur. Tam anlamıyla iyileşme 1-2 ayı bulur.

Kepçe kulak ameliyatında kulak memesine işlem yapılır mı?

Kulak memesi bazı kişilerde doğuştan büyük olabilir ya da sonradan büyüme söz konusu olabilir. Kepçe kulak ameliyatında aynı anda kulak memesine de işlem yapılabilir. Kulak memesi büyüklüğü için ayrı bir ameliyatta yapılabilir. Kulak kepçesiyle birlikte, gereken ölçümler yapılarak kulak memesinden uygun miktarda doku çıkarılabilir.

Kepçe kulak deformasyonu tek kulakta olursa ne yapılır?

Hastaların tek kulağında deformite olursa, muhtemelen iki kulak birden ameliyat edilir. Çünkü ameliyattan sonra tek kulak ameliyat edilmiş olursa, asimetri sorunu yaşanabilir. Bu yüzden iki kulak birden aynı ölçülerle düzeltilir. Çocuklara yapılan ameliyatta genel anestezi uygulanırken, yetişkinlerde lokal anestezi uygulanır. Ameliyat her kulak için yarım saat kadar sürer.
" } ] }