{ "title": "Kese Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Kese-Ameliyati-53.jpg", "date": "21.01.2024 16:45:10", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Kese ameliyatı, poliplerin ve taşların farklı olarak sorun oluşturduğu durumlarda kesesinin laparoskopik olarak yani kapalı yöntemle alınması olayıdır. Kesede iltihaplanma durumu olmasında, taşlardan kaynaklanan tekrarlayıcı ve şiddetli nöbetler dahilinde sancıların tetikleyeci olmasında, taşlardan kaynaklanan durumdan dolayı hastada yavaş yavaş ilerleyen bulantı, midede hazımsızlık, karın bölgesinde ilerleyen ağrı gibi şikâyetlerin beraberinde, pankreatit olarak bilinen hastalık gelişme göstermiş ise kanalda tıkanıklık olduğu ve sarılık görüldüyse ameliyat kesinlikle kaçınılmaz olur.

Kese ameliyatı öncesi yapılması gerekenler

Doktorun kontrolünden sonra verilmiş olan ameliyat kararı sonrasında öncelikle hastalar tekrardan anestezi uzmanı tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir. Hastanın doktor reçetesi altında coraspin, aspirin gibi kanı sulandırmaya yardımcı ilaçlar kullanması durumunda, ilaçlar kesilerek ortalama yaklaşık 5-6 gün süre kadar beklenir. Bu işlem yapılmadığı takdirde hasta ameliyata alındığı zaman kanama riski oldukça fazla olacaktır. Ameliyat gününden önce gece 12'den sonra hastanın kesinlikle suda dahil olmak üzere hiçbir şey yiyip, içmemesi şarttır. Sarılık gibi rahatsızlıklar geçirmiş olan hastalar bununla ilgili tüm genel kan testlerini yaptırmaları gerekir. Daha farklı hastalıkları olan kişiler, bunlarla ilgili tetkiklerini yaptırmalı, bu hastalılarla ilgili ilaçlarını oldukça az suyla içmeleri gerekir. Hasta kişi ameliyatla ilgili detaylı bir şekilde aydınlatılmalı, riskleri bilmeli ve onay formunu doldurarak imzalaması gerekir. Kese ameliyatında yapılan tüm işlemler karın bölgesinden aletler yardımıyla yapılır. Ameliyatta genel anestezi tercih edilir.

Kese ameliyatında yapılan işlemler

Öncelikle göbek çevresinden küçük boyutta bir boru sokularak başlamış olunur. Daha sonra karın boşluğu yaklaşık olarak 4 litre kadar gaz ile şişirilir. Karın içerisine doğru sokulan borunun içinden çubuk inceliğinde görüntülemek amaçlı bir kamera sokularak işleme devam edilir. Hastanın sağ kaburga yayının hemen altından üç tane daha küçük borular yerleştirilir ve içerisinden tekrar ince çubuk şeklindeki cerrahi aletler içeriye doğru sokulur. Kese ameliyatı sırasında Uzman doktor bu esnada karnın hemen içindeki organları, kullanmış olduğu aletleri ve yaptığı çoğu işlemleri ekranda bulunan görüntüden takip ederek ameliyatı gerçekleştirir. Burada kamera kullanılmasındaki en büyük nedenlerden birisi de her an görüntüyü istenilen boyutta büyüterek, ekrana kolayca yansıtarak ameliyatı yapan doktorun görüş açısını olabildiğince en üst seviyeye taşımaktır. Bunun için normal açık olarak yapılan çoğu ameliyatlardan daha üstün bir yöntem olarak kabul edilmiştir.

Yapılan bu ameliyat sırasında ilk önce kesenin kanalı ve damarı doğru bir şekilde bulunarak, titanyum zımbalar denilen aletler yardımıyla düzgün bir şekilde kapatılır, kesilir ve güzelce ayrılır. Ardından hemen sonra ise kesenin karaciğere yapışık bir halde bulunan kısmı çıkarılarak, serbest bir duruma getirilir. Bu işlemler tamamlandıktan hemen sonra, içeride bulunan gaz tamamıyla boşaltılarak, açılmış olarak bulunan küçük kesiler gizli bir şekilde yapılan dikişlerle kapatılarak, ameliyat güzelce sonlandırılır. Ameliyat yaklaşık zaman dilimi olarak 15-45 dakika arasında sürebilir. Erken teşhis edilen bazı durumlarda, tecrübeli doktorlarla yapılan çoğu ameliyatlar oldukça yüksek oranda başarı sağlamıştır.
" } ] }