{ "title": "Kıl Dönmesi Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kil-donmesi-ameliyati-2004.jpg", "date": "19.01.2024 22:09:15", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Kıl Dönmesi Ameliyatı, Çağın en ciddi rahatsızlıklarından biri olan kıl dönmesi ameliyatı her ne kadar ilaç tedavileri ile kısmi olarak tedavi edilse de kıl dönmesi sürekli olarak tekrar ettiğinden dolayı tekrar tekrar oluşan bir rahatsızlık türüdür. İnsan vücudunda bulunan kıl ve deri döküntüsü kuyruk sokumu bölgesinden anüs bölgesine doğru inerek mikroba duyarlı bu bölgenin hastalık kapmasına neden olmaktadır. Kıl dönmesi özellikle masa başında çalışan ve uzun yol şoförlüğü yapan kişilerde daha fazla görünmesinin temel neden sürekli olarak oturmaktan kaynaklıdır. Böylelikle tüy, kıl, elbise tozu ve cilt döküntüsü anüs bölgesi ile temas ederek rahatsızlığın başlamasına neden olur. Kıl dönmesi ameliyatı olmadan önce hasta üzerinde bir kısım belirtiler gözlemlenir. Bu rahatsızlıkta anüs bölgesinde kızarıklık, sivilce şeklinde şişlikler zamanla kişisel bakımını tam anlamıyla yerine getirmeyen kişilerde iltihaplanma oluşur. Bu iltihabın oluşmasında en önemli nedense anüs ve makat bölgesinin bakımı tam anlamıyla yapılmadığından çıkan kıl dokusunun içe doğru nüksetmesidir. Kıl yapısı zamanla derinin altında büyüyerek büyük abdest yapılırken ciddi anlamda yanmalara neden olmaktadır. Böylelikle hasta poposunun üzerine artık oturamaz. Otursa dahi ciddi anlamda ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Böyle bir durumda artık ilaç tedavileri yeterli olmayacaktır ve tedavi artık kıl dönmesi ameliyatları ile yapılacaktır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Operasyonu

Kıl dönmesi ameliyatları Uzman hekimler tarafından sıklıkla yapılan bir ameliyattır. Birçok kıl dönmesi ameliyatı bulunmaktadır. Bu kıl dönmesi ameliyatlarında Mikro Sinüsektomi yöntemi son zamanlarda Uzman hekimlerin uyguladığı en rahat kıl dönmesi ameliyatıdır. Diğer birçok ameliyat türüne rağmen Mikro Sinüsektomi yönteminin birçok avantajı bulunmakla birlikte, tekrarlama oranı oldukça düşük olup hasta kısa zamanda kendini toparlar. Mikro Sinüsektomi ile hasta ameliyat odasında hazır edilerek makat bölgesinde bulunan bölüm temizlendikten sonra mikrop ve bakterilerin yayılmaması için dezenfekte edilir. Yaklaşık 2 cm'lik bir kesik açılarak burada bulunan et içinde sarılı kıl yumağının kapsadığı bölüm tespit edilir. Bu kıl yumağı her ne kadar et içinde yumak şeklinde bulunur, bu durum yaklaşık olarak yüzde 95 oranında vakumlama sistemi ile çekilir ve ilgili aletler yardımı ile bu kıl yumağı çıkartıldıktan sonra bölgenin deri altında tekrardan kıl üretmemesi için kıl kökleri köreltilerek tekrardan nüksetme durumu yok edilir. Ameliyat yapılan bölge kapatılıp pansuman edilerek hasta yaklaşık olarak 1 saat içerisinde taburcu edilerek normal hayatına döner.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Hasta ameliyatın ardından normal hayatına döner ancak 1-2 gün dinlenmesinde fayda bulunmaktadır. Ameliyat olduktan sonraki ilk 3 günlük dönem çok önemlidir. Çünkü bu dönemde mikrop ve bakterilerin çoğalma oranı oldukça yüksektir. Zaten anüs ve makat bölgesi mikroorganizmaların yoğun olarak bulunduğu bir bölgedir. Bu dönemde hasta kişisel bakımına oldukça dikkat etmelidir. Aşırı ağır kaldırmamalı ve yoğun bir tempoyla çalışmamak gerekmektedir. Ameliyat sonrası kişisel bakıma dikkat edilmediği taktirde ameliyatın yapıldığı bölümde iltihaplanma görülür. Böylesi bir duruma mahal vermemek amacıyla Uzman hekimin bildirdiği şekilde uygun ilaç tedavileri harfiyen yapılmalıdır. Beklenmeyen şiddetli bir ağrı durumunda konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }