{ "title": "Kist Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kist-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 00:36:46", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kist Ameliyatı, Çoğu kadının hayatının belirli bir dönemlerinde yumurtalıklarında kist oluşabilir. Oluşan bu kistler çoğunlukla belirti verip hastayı rahatsız etmez ve tedavi edilmesine gerek kalmaz. Ancak bazı kistler ise hastada kasık ağrısı, karında şişkinlik ve basınç, cinsel ilişki esnasında ağrı ve adet düzensizlikleri gibi şikâyetlere neden olur. Basit kistler genellikle hormon düzensizliklerinden oluşur. Kadınlarda normal bir durumda adet dönemlerinde folikül adı verilen basit kistler meydana gelir ve daha sonra bu kistlerin çatlaması sonucunda yumurtlama olur. Fakat hormon düzensizliklerinde bu yumurtalar çatlamaz veya devamlı büyüyerek kiste dönüşür. Bu kistler eğer aşırı derecede büyüyüp hastada ağrıya sebep olmaz ise genellikle kendiliğinden kaybolurlar. Ancak kistler 5-6 cm'den daha büyük duruma geldiklerinde çevrelerinde dönme riskleri oldukça yükselir ve bu durumda ameliyatla kistlerin ya da yumurtalığın tamamının alınması gerekebilir. Bu kistler aynı zamanda kötü huylu olma ihtimalleri olması nedeniyle kesinlikle tedavi edilmelidir. Tıp dilinde kistektomi denilen kist çıkarma ameliyatları laparoskopik ve açık ameliyat şeklinde yapılabilmektedir.

Laparoskopik (Kapalı) kist ameliyatı nasıl yapılır?

Genel anestezi ya da spinal anestezi altında yapılan laparoskopi ameliyat yöntemi, kişinin göbek deliğinin altına ve kasık kısmına yaklaşık bir santimetre büyüklüğünde delikler açılarak boru yardımı ile kişinin karın boşluğuna girilerek yapılır. Bu ameliyat esnasında kişinin karnın içerisine gaz verilir ve burada yer alan kistler yumurtalıktan sıyrılarak uzaklaştır. Laparoskopik kist ameliyatında kesenin küçük olması sebebiyle hastaların ameliyat sonrasında ağrı durumu ve iyileşme süresi daha az olmaktadır. Bu ameliyat yönteminde dikiş izlerinin fazla belli olmaması ve hastada enfeksiyon riski olmamasından dolayı mümkün olduğu durumlarda genellikle laparoskopik ameliyat tercih edilir. Laparoskopik kapalı yapılan kist ameliyatları esnasında yapışıklık olma durumu, kanama ve malignity olasılığı gibi durumlarda ameliyat açık ameliyata çevrilebilir. Bu gibi olasılıklar ameliyattan önce hastaya söylenir. Laparoskopi ameliyatından sonra hastalar çoğunlukla ameliyattan bir gün sonra hastaneden evine taburcu edilebilir ve 1 hafta içerisinde günlük işlerini rahatlıkla yapabilir.

Basit kistler genellikle kolay olarak ve çevresinde bulunan sağlıklı yumurta dokularından sıyırıp çıkarılabilir. Fakat endometriozis rahatsızlığında meydana gelen çikolata kistlerinin genital organlar ve komşu organlar içinde yapışıklıklara sebep olması, genellikle yumurtalık dokularının derin yerlerinde ve birden daha çok sayıda bulunmamaları sebebiyle çıkarma işlemi daha zor olabilir. Kişide bulunan dermoid kist basit ve endometriyozis kistlere göre daha zor bir kisttir ve bazen dermoid kist yumurtalık dokusuna tamamına yayılmış durumda olabilir. Bu durumda kist ile yumurtalık dokusunun da alınması gerekebilir.

Açık kist ameliyatı nasıl yapılır?

Hastada bulunan kistin kötü huylu olma durumu var ise bu durumlarda genellikle açık ameliyat tercih edilir. Genel anestezi altında açık yapılan yumurtalık kisti ameliyatında genellikle sezaryan ameliyatında yapıldığı gibi hastanın kasık bölgesi enlemesine 8-10 santimetre uzunluğunda kesilerek yapılır. Fakat nadir de olsa bazı durumlarda kistin aşırı büyümesi ya da farklı nedenlerden dolayı hastanın karın bölgesinin ortasından boylamasına yapılan kesi ile de ameliyat yapılabilir. Açık kist ameliyatında hastanın kasık bölgesi kesildikten sonra kistler çıkarılır ve daha sonra kesilen bölge lazer işlemi ile ya da dikişle kapatılır. Ameliyatın süresi 2 ile 3 saat arasında değişebilir. Açık ameliyat süresini, hastada bulunan kistlerin büyüklüğü, karın bölgesindeki yapışıklıklar ve hastanın kilo durumu gibi etkenler etkileyebilir. Açık kist ameliyatı sonrasında hasta hastanede 2 ya da 3 gün yattıktan sonra evine taburcu edilebilir.

Kist ameliyatından sonra kistler yeniden oluşur mu?

Hastanın yumurtalığı eğer tamamıyla alınmamışsa kistlerin yeniden oluşma olasılığı yoktur. Fakat eğer hastanın yumurtalığı alınmamışsa hastada tekrardan yeni bir kist meydana gelebilir. Özellikle endometrioma yani çikolata kistlerinin yeniden oluşma oranı daha yüksektir.

Kist ameliyatlarından sonra ilk adet zamanı

Açık ya da kapalı yapılan kist ameliyatlarında genellikle 1 ay kadar zaman sonra hastanın âdet kanaması başlar. Fakat bu adet süresi hastanın ameliyattan önceki adet tarihine göre değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla kist ameliyatı olan hastalar daha önceki adet tarihlerinden yaklaşık 1 ay sonra adet görürler. Ancak bazı durumlarda ameliyat stresinden kaynaklanan adet düzensizlikleri oluşabilir ve ameliyattan sonra hastada meydana gelen her kanama âdet kanaması olmayabilir. Bu durumlar nedeniyle hastalarda kanama durumu oluşması halinde doktora başvurulması önemlidir.

" } ] }