{ "title": "Koklear İmplant Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/koklear-implant-ameliyati-588.jpg", "date": "20.01.2024 17:28:02", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Koklear İmplant Ameliyatı; Koklear implant halk arasında Biyonik kulak olarak bilinir. İşitme cihazlarından yeterli yarar göremeyen veya işitme cihazı yeterli gelmiyorsa işitme kaybı ileri derecede olanlara yardımcı olmak için tasarlanmış olan cerrahi müdahale ile takılabilen iç kulak protezidir.

İşitme kaybı doğuştan olabildiği gibi daha sonradan da oluşmuş olabilir. İnsanın hiçbir şeyi duymaması ne kadar kötü televizyonun sesini açarız az geliyor ses diye öyle değil mi? İlerleyen tıp sayesinde koklear implant cerrahi operasyonla nasıl biyolojik kulak takılıyor, duymayı nasıl sağlıyor birlikte göz atalım.

Koklear İmplant Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Koklear implant operasyonu genel anestezi ile yapılmaktadır. 2 aşamadan oluşur. Ameliyattan 3-6 hafta sonra da yeniden işlemci takılır. Operasyonun riski diğer kulak operasyonları ile aynıdır. Ameliyat genellikle 2-4 saat sürmektedir. Kulak arkasında bulunan kemikte koklear implant için yer açılır. İç kulağa küçük delik açılır. Elektrot taşıyıcısı iç kulağa sokularak sabitlenir. Yara kapatılmadan önce elektrot fonksiyonları kontrol edilmelidir. Koklear implant operasyon sonrasında genellikle hastalar ayılınca rahatsızlık yaşamazlar. Enfeksiyon riski için antibiyotik ağrılar içinde ağrı kesiciler verilir. Hastanede ameliyat sonrası 3-5 gün yatar ve taburcu olurlar.

Ameliyattan 3-6 hafta sonra da Odyolog tarafından hastaya özel hazırlanmış olan konuşma işlemcisi takılır. Bilgisayarla bağlanan konuşma işlemcisinin programı sesin tınısı, sesin gürlüğü ve zamanlama ayarlarını içermektedir. Bilgisayar kontrol edilmiş seviyelerle ürettiği sinyalleri konuşma işlemcisi aracılı ile hastaya iletecektir. Kişi duyabileceği en az ses seviyesi en rahat ses seviyesi olarak belirlenmektedir. En yüksek ses ama rahatsız etmeyecek ses seviyesi belirlenir. Tüm elektrotlar için bu iki seviyeye göre ayrı ayrı bağlanır. Artık hasta böylece sesleri duyacak ve kimseye yük olmayacaktır. Takip edilerek bu ayarlar yeniden ayarlanır. Hasta bu takip programına mutlaka uyması gerekir.
" } ] }