{ "title": "Kolon Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kolon-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 17:29:57", "author": "selma", "article": [ { "article": "Kolon kanseri ameliyatı, Kolon diye adlandırdığımız kalın bağırsak, yaklaşık 2 metre uzunluğundaki sindirim sisteminin ince bağırsaktan sonra gelen kısmıdır. Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur. Son 20 cm'lik kısmı rektum, buradan ince bağırsaklara kadar uzanan yer ise kolondur. Kısmen sindirilmiş gıdalar ince bağırsaktan kolona gelir. Kolon ise su ve mineralleri besinden ayırır. Geri kalanı anüsten atılmak üzere depolar. Kolondan başlayan kansere kolon kanseri denir. Bu kanser erkekte ve kadında aynı sıklıkta görülür. Bütün kanserler içinde görülme sıklığı bakımından 3. Sırada yer alır. Beslenme, bu kanserde önemlidir. Kolon kanserinin oluşmasında hayvansal yağların tüketiminin etkisi görülmektedir. Ayrıca batı tipi diyet kanser ihtimalini artırır. Kimyasal maddelerle uğraşan sanayi işçilerinde de bu kanseri görmek olasıdır. Çünkü kimyasal maddeler bu kanseri tetiklemektedir.

Kolon kanseri belirtileri nelerdir?
Kolon kanseri tanısı nasıl konulur?

Doktor kolonoskopi ile hastanın bütün kalın bağırsağını görüntüler. Bu sırada polip varsa alınır ve incelenir. Bu kişi doktor tarafından bu yöntem ile takip edilmeye başlanır. Diğer bir yöntem ise sigmoidoskopidir. Bu kolonun alt bölgesinin incelenmesinde kullanılır. Gaitada gizli kan araştırılır yani dışkıda kan aranması yapılarak küçük kanamalar tespit edilir. Gerekirse bağırsaktan parça alır doktor. Bu parçayı incelemeye gönderir, bunların sonucunda doktor kanser tanısını koyar.

Kolon kanseri ameliyatı nasıl yapılır?

Bağırsak kanseri ameliyat, kemoterapi ve ışın tedavisi ile tedavi edilir. Ameliyatta doktorlar kanser tümörünü ve tümörün her iki tarafında olan bağırsağın bir kısmını alırlar. Hastaların çoğunda tümör alındıktan sonra bağırsağın her iki ucu birbirine eklenerek bağırsağın devamlılığı sağlanır. Bazı hastalarda ise bağırsak bir kolostomi açılması ile karından dışarıya bağlanır. Kolostomi ameliyatı geçici ya da kalıcı olabilir, ameliyat esnasında lenf bezlerine bakılır. Lenf bezlerinde de kanser olduğu görülürse kemoterapi uygulanır. Kemoterapi ameliyattan önce de uygulanmaktadır. Bu hastalığın seviyesine bağlıdır.
" } ] }