{ "title": "Konka Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/konka-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 19:30:55", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Konka ameliyatı, tıp dilinde konka olarak adlandırılan durum burun eti büyümesidir. Burun etleri burnun her iki dış tarafında, burun boşluğunda bulunur. Havanın nemlendirilmesi, arttırılması ve ısıtılmasını sağlamak gibi işlevleri vardır. Burun eti üzerinde sürekli önden arkaya doğru temizlik işlemi gerçekleşir. Alerji, kullanılan ilaçlar, enfeksiyonlar ya da çevresel faktörler gibi pek çok nedenden dolayı burun etlerinde büyüme görülebilir. Konkaya bağlı olarak burundan giren hava direnci gitgide artar. Bu durumda gece ağzı açık uyuma, burun tıkanıklığı, ağız kuruması, terleme ve ağız kokusu gibi yakınmalar meydana gelebilir. Yaşanan yakınmaların boyutu burun eti büyüklüğüne bağlı olarak değişir.

Konka ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Konka ameliyatı, burun eti büyümesiyle alakalı olarak gelişen şikâyetlerde, şikâyetleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Daha çok burun açıcı spreylerin uzun süreli kullanımına bağlı ortaya çıkan rhinitis medicamentosa hastalığında ve CPAP tedavisi için hastanın yaşam kalitesini arttırmak amacıyla konka ameliyatına ihtiyaç duyulur. Burun eti büyümesi yaşayan hastalarda, yaşam kalitesi ciddi anlamda düşer. Hasta yürürken erken yorulma, merdiven inip çıkarken yorulma, sık farenjit olma, nefes almakta güçlük çekme, boğaz kuruluğu, uykudan dinlenmeden uyanma gibi şikâyetlere maruz kalır ve bu şikâyetleri gidermek için konka ameliyatı uygulanır.

Konka ameliyatı nasıl yapılır?

Konka ameliyatı tercihe bağlı olarak genel ya da lokal anestezi kullanılarak yapılır. Ameliyatta modern radyofrekans aletler kullanılır. Bu aletler sayesinde ameliyat oldukça konforlu ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat herhangi bir sıkıntı yaşanmazsa birkaç dakika içinde tamamlanır. Konka ameliyatıyla birlikte endoskopik sinüzit, kıkırdak eğriliği gibi operasyonlar yapılacaksa ameliyatın süresi uzayabilir.

Tamponsuz konka ameliyatı nasıl yapılır?

Tamponsuz konka ameliyatı doku direncini ölçme özelliği olan aletler kullanılarak yapıldığında tampon konulmadan ameliyat tamamlanır. Ancak yüksek tansiyon, burun kanaması ve damarla alakalı hastalığı olan hastalar için tampon kullanılması daha faydalı olur.

Konka ameliyatı sonrası

Konka ameliyatından sonra burundan ya da geniz bölgesinden damlama şeklinde kanama olabilir. Ameliyat sonrası kan basıncının azaltılması amacıyla hastanın baş bölgesi yukarıda tutulmalı ve yatış pozisyonu bu şekilde olmalıdır. Hastanın kaldığı ortam ve banyo yaptığı suyun sıcaklığı çok fazla olmamalıdır. Çünkü sıcak ortamlar burun damarlarında genişlemeyi arttırabilir ve beraberinde burun kanaması yaşanabilir. Hastada damla şeklinde görülen kanama yavaş yavaş kendiliğinden ortadan kaybolur. Ameliyatta sonra ilk on gün ağır aktivitelerden, egzersizlerden ve iş hayatından uzak durulmalıdır.

Konka ameliyatı sonrasında burun içi okyanus suları ya da daha farklı tuzlu sularla yıkanmalıdır. Bu işlem iyileşme sürecini kısaltır. Okyanus suyu burun içinde oluşabilecek pıhtıları uzaklaştırarak, mukozal hücrelerin beslenmesini sağlar. Ayrıca mikroorganizmaları bölgeden uzaklaştırıcı etkisi vardır. Ameliyattan sonra birkaç gün burun içinde kabuklanma ya da kuruluk yaşanması gayet normaldir. Bu şikâyet için burun içi nemlendiriciler kullanılabilir.
" } ] }