{ "title": "Kornea Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Kornea-Ameliyati-96.jpg", "date": "19.01.2024 18:55:12", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Kornea Ameliyatı, kornea üzerinde oluşan hastalıkların ya da hasarların tedavisi için yapılan operasyondur. Genellikle gözün ön tabakası olan kornea enfeksiyonlara ve yaralanmalara en açık olan bölümdür. Kornea gözün renkli kısmıdır ve görme işleminin gerçekleşmesi için gereken imgeler gözün ağ tabakasından korneaya yansır. Kornea hastalıkları görme yetisi açısından önem arz eder. Bu sebeple gözde oluşabilecek hasarların en başında kornea rahatsızlıkları gelir. Kornea da oluşan enfeksiyon ya da yaralanmalar ilaç ile tedavi edilebilir iken ilerleyen durumlarda operasyon yapılması hatta kornea nakli gerekebilir. Kornea nakli genellikle organ bağışı ile beyin ölümü gerçekleşen hastalardan alınan kornealar ile gerçekleşebileceği gibi hasta yakınlarının bağışı ile de gerçekleşebilir.

Kornea Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kornea gözün renkli bölümüdür ve gözün ön kısmında yer alması sebebi ile birçok hastalığın, enfeksiyonun ve kazanın ilk ulaşabileceği bölgedir. Kornea; alerji, konjoktivit, kornea enfeksiyonları, kornea ülseri, kornea distrofileri, pterigium, kuru göz ve keratokonus gibi hastalıklardan en sık olarak etkilenen göz bölgesidir. Bu hastalıklardan birçoğu ilaç tedavisi ya da lazer tedavisi ile tedavi edilebilir iken, bazı durumlarda operasyon gerekebilir. Özellikle kornea da oluşacak geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olan kazalar ve enfeksiyonlar için lazer ameliyatı, açık göz ameliyatı ya da kornea nakli gerekebilir. Kornea ameliyatları genellikle lokal anestezi ya da hafif sedasyon altında gerçekleştirilebilir. Bu durumlarda hasta tamamen baygın olmaz ve hekim operasyon sırasında hastadan göz hareketlerini değiştirmesini isteyebilir. Kornea nakli ise daha meşakkatli ve zor bir ameliyattır. Kornea nakli gerektiren durumlarda özellikle görme kaybının yüzde yüze yakın olduğu hallerde uygun donör aranır. Bulunan uygun vericiden alınan kornea hastaya operasyon ile nakil edilir ve kornea da oluşan tahribat giderilir.

Kornea Ameliyatı Sonrasında Bakım Nasıl Yapılır?

Kornea ameliyatları gayet hassas ameliyatlardır ve tüm göz hastalıklarında olduğu gibi kornea ameliyatlarından sonra da hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Kornea ameliyatı sonrasında hijyen en çok dikkat edilmesi gereken şeydir. Olası bir enfeksiyon tüm operasyonun gidişatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumda kornea ameliyatı olan hasta sık sık ellerini yıkamalı ve özellikle yüz bölgesine sürekli tek kullanımlık havlular ile dokunmalıdır. Bu durum göz tamamen iyileşene kadar devam etmelidir. Hekimin verdiği ilaçlar dikkatlice kullanılmalı ve özellikle göze damla ya da merhem uygulanırken eller temiz olmalıdır. Göz bölgesi kurutulmamalı ve güneşe çıkılmamalıdır.

Kornea Ameliyatı Risk Taşır Mı

Her operasyon gibi kornea ameliyatları da belli oranda risk içerirler, özellikle operasyon sırasında enfeksiyon kapma, ki bu hastane enfeksiyonu olarak da bilinir, kornea yırtılması veya nakil ameliyatlarında gözün nakledilen korneayı kabul etmemesi gibi riskler mutlaka vardır. Bunun dışında operasyon sırasında anesteziye karşı gelişen ataklar ve alerjiler olabilir. Kornea ameliyatlarının risklerini en aza indirmek için mutlaka operasyonlar hijyenik ortamlarda uzmanlar tarafından gerçekleştirilmeli ve operasyon sonrasında hasta bakımında çok dikkatli olunmalıdır. Kornea ameliyatı sonrasında oluşacak olumsuzluklar genellikle kortizon içeren damlalar ile tedavi edilebilir.
" } ] }