{ "title": "Meme Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/meme-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 01:44:36", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Meme ameliyatı, estetik amaçlar için yapılabileceği gibi, meme kanseri nedeniyle de yapılabilir. Meme kanseri tedavisinde, meme dokusundaki tümörlü dokunun ameliyatla çıkarılması gerekir. Tedaviyi destekleyen ameliyat sonucunda bölgeye radyoterapi uygulanması, hormono terapi, kemoterapi gibi lokal tedavilerin yapılmasıyla meme kanseri başarılı bir şekilde iyileştirilebilir. Ameliyatla tümör vücuttan uzaklaştırılır. Eğer kanserli doku memede belirli bir bölgede bulunuyorsa, ameliyatta meme dokusunun tamamı alınmayabilir. Hastaya böyle bir durumda koruyucu ameliyat yapılabilir ve tümör lokal olarak kontrol altına alınır. Meme kanserinde tümörün çıkarılması her zaman yeterli başarıyı sağlamaz. Koltuk altı lenf bezlerinden de doku örneği alınarak incelemesi yapılır. Bu işlem meme ameliyatı sırasında birlikte yapılır. Yayılım olduğu tespit edilirse, meme kanseri tedavisinde farklı yaklaşımlar uygulanır.

Meme ameliyatı nasıl yapılır?

Meme kanserinin tedavisinde en yaygın şekilde başvurulan tedavi ameliyattır. Tedavide uygulanan ameliyat türleri de oldukça çeşitlidir. Ameliyatın faydalı etkileri, riskleri ve sonucunda kadının dış görünümüne etkisi doktor tarafından hastaya anlatılır. Meme ameliyatının türleri de aşağıdaki gibidir.

Meme alınmadan uygulanan ameliyat: Ameliyatta kanserli doku alınmakta, ancak meme alınmadan işlem yapılmaktadır. Bu koruyucu bir ameliyattır. Parsiyel mastektomi, lumpektomi segmental mastektomi olarak tanımlanan meme ameliyatıdır. Kanserli hücrelerin yayılımının tespit edilmesi içinde, ayrı kesi yapılarak koltuk altı lenf bezlerinden doku örneği alınır. Bu koltuk altı lenf bezi disseksiyonu olarak tanımlanan işlemdir. Meme dokusunda kalabilecek hücreler içinde radyoterapi tedavisi uygulanır.

Mastektomi: bu meme ameliyatında meme koltuk altı lenf bezleriyle birlikte alınır. Hastalara ameliyatın ardından radyoterapi tedavisi yapılır. Bu alanda yapılmış araştırmaların sonucuna göre ilk ve ikinci evredeki meme kanseri olgularında radyoterapi tedavisiyle birlikte meme dokusunun çıkarılmadığı meme ameliyatı ve mastektomi ameliyatının hastada aynı oranda yararlı olduğu görülmüştür. Meme kanserinde yeni kullanılan cerrahi girişimlerde bulunmaktadır. Bunlardan biri sentinel lenf bezi biyopsisi ile ameliyat sırasında sentinel lenf bezinin çıkarılmasıyla uygulanır. Kanserin en çok yayılım gösterdiği alanlar lenf bezleridir. Bu lenf bezi de kanserli hücrelerin ilk yayıldığı alandır. Kanserli tümöre yakın olan alana enjekte edilen mavi boya ya da radyoaktif madde sayesinde, maddenin aktığı ilk lenf bezi ameliyatla çıkarılır. Doku patolojide incelenerek, içerisindeki kanserli hücreler araştırılır. Eğer kanser tespit edilmezse, başka lenf bezlerinin çıkarılmasına gerek kalmaz. Bundan sonra meme dokusundaki kanserli tümör ameliyatla çıkarılır. Meme ameliyatında sadece tümörlü doku ile etrafındaki sağlıklı dokulardan bir kısmı tedbir amaçlı çıkarılır. Gerekli görülürse koltuk altı lenf bezleri de ameliyat sırasında çıkarılır.

Koltuk altı diseksiyonu: bu meme ameliyatı kanserli dokunun koltuk altı lenf bezlerini etkileyip etkilemediğini tespit etmek için yapılır. Lenf bezleri çıkarıldığında, mikroskobik inceleme yapılır. Bu tespit adjuvan tedavide oldukça önemlidir. Lenf bezlerinin bir kısmının daha önceden çıkarılmış olması, kanserin yayılımına engel değildir. Bu yüzden operasyon faydalı kabul edilen meme ameliyatları arasındadır.
" } ] }