{ "title": "Menisküs Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/meniskus-ameliyati-sonrasi-324.jpg", "date": "21.01.2024 10:00:34", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Menisküs ameliyatı sonrası, menisküsler, diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında yer alan küçük kıkırdak parçalarıdır. Temel görevleri kemiklerin kıkırdak yüzlerinin birbirine sürtünmesini azaltmak ve ekleme gelen yükleri dengeli bir şekilde dağıtmaktır. Menisküs hastalığı bilinenin aksine sadece sporcuları değil, dizini zorlayan ve fazla kilosu olan herkesi tehdit eden bir rahatsızlıktır. Kilolu insanlarda menisküs yırtığının fazla görülmesinin nedeni, dizlere binen aşırı yükten kaynaklanmaktadır.

Menisküs ameliyatı sonrası bazı egzersizler yapılmalıdır. Kasların kuvvetli olması dize binen yükleri azaltacağı için uzun süreli olmayan yürüyüşler, yüzme, bisiklet ve kas kuvvetlendirici diz egzersizleri yapılmalıdır. Kasları kuvvetlendirmek için denge ve refleks geliştirici egzersizler tercih edilebilir. İlk aylarda çömelme şeklinde ve ağırlık ile yapılan egzersizlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Hareket ve eklem açıklığını artırmak için dizin yavaş yavaş bükülmesi ve açılması gerekir. Hasta bir zemin üzerinde oturarak dizini büker ve kendine doğru çeker. Bu hareketi yaparken kasları kullanarak ayağı dizden bükerek hafif hafif kendine doğru çekmelidir. Ağrının başladığı noktada dizini tutarak beklemelidir. Bu egzersizi yaparken topuğun yerden çekilmemesi gerekir. Diz üzerine bastırılarak tekrar açılması sağlanır. Bunun haricinde bol su içilmelidir. Kıkırdak erimesi ve kıkırdak sağlığı için beslenmede vitaminlere, proteinlere önem verilmelidir. Yaşa bağlı olarak ilerleyen zamanlarda diğer eklem elemanları gibi menisküs kıkırdağı da yıpranacağı için erken yaştan beslenmeye dikkat edilmelidir. Çünkü menisküler genç yaşlarda daha esnek ve esnek ve yumuşaktır. Diz zorlanmalarına dayanıklıdır.

Menisküs ameliyatı sonrası rehabilitasyon vücudun en hareketli ve en çok kullanılan bölgelerinden biri olan dizin normale geri dönebilmesi için oldukça önemlidir. Bu rehabilitasyon yaş, kilo gibi faktörler göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak hazırlanır. Menisküs ameliyatı sonrası uygulanan fizik tedavi 3 aşamalıdır. İlk aşamada uzun zamandır dizini kullanmayan hastanın vücut dengesini tekrar kazanması hedeflenir. Bu aşamada hasta dengesini sağlayana kadar koltuk değnekleri kullanır. İkinci aşamada ise koltuk değnekleri bırakılır. Dizin hareket kabiliyeti artırıldıktan sonra küçük egzersizlere geçilir. Üçüncü aşamada ise dize, bacağa ve ilgili kaslara eski dayanıklılığı kazandıracak 1-2 kiloluk ağırlıkların kullanıldığı egzersizler yapılır. Menisküs ameliyatı sonrası hastanın, fizik tedavi süresince önerilen egzersizlerin dışında zorlayıcı egzersizler yapmaması çok önemlidir. Fizik tedavi programı harfiyen uygulanırsa, diz ameliyat öncesi performansına %100 ulaşır.

Menisküs ameliyatı sonrası dikişler alınmadan önce duş alabilmek için, bilekten baldıra kadar streç film ile sarılmalıdır. Ameliyat yerlerinin hiçbir şekilde su almaması sağlanmalıdır. Ayrıca ameliyat yerleri kanama akıntı ve benzeri durumlar yaşanmadıkça pansuman yapılmaması önerilir. Lastik bandaj ilk haftada kesinlikle çıkarılmamalıdır. Bandaj dizin durumuna göre yaklaşık olarak 2-3 takılmalıdır. İlerleyen haftalarda sadece uyurken lastik bandaj çıkarılabilir. Eğer menisküs ameliyatından sonra hastanın dizinde şişlik ve ağrı varsa doktor ile görüşülerek dizden sıvı alımı yapılabilir.
" } ] }