{ "title": "Menisküs Yırtığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/meniskus-yirtigi.jpg", "date": "20.01.2024 15:24:52", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Menisküs Yırtığı Ameliyatı: Menisküsler diz eklemi içerisinde bulunan; eklemin korunması, durağanlığının sağlanması ve eklem kıkırdağının beslenmesi gibi birçok işlevi bir arada yerine getiren yarım ay şeklinde kıkırdaktan oluşmuş yapılardır. Menisküs yırtıkları değişik şekillerde oluşabilmektedir. Genç aktif hastalarda genellikle zorlanma veya spor travmasına bağlı olarak oluşmaktayken, orta yaşın üzerinde dokuların su içeriğinin azalması sonucu meydana gelen de jenerasyon nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bilindiğinin aksine menisküs yırtığı sadece sporcuların karşılaştığı bir hastalık türü değildir. Orta yaşın üzerinde normal bireylerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Menüsküs yırtıklarının tanısı fiziki muayene ve MR filminin çekilmesi ile konulmaktadır. Yırtığın yeri, boyutu, hastanın fiziksel olarak aktif olması, ağrı seviyesi gibi nedenler müdahale seçeneklerini değiştirmektedir. Menüsküs yapısında kan dolaşımı olmadığı için (Eklem zarına yapıştığı bölge hariç) yırtığın iyileşme şansı çok zayıf bir ihtimaldir. Bu neden ile dış kenarda oluşan yırtıkların iyileşme ihtimali bulunmaktadır. Menisküs yırtığının tedavi edilmesine karar verildiği zaman tedavi cerrahi olmaktadır. Maalesef menisküs yırtığı ilaçla tedavi edilememektedir. Ancak unutulmaması gereken nokta her menisküs yırtığı ameliyat edilmez.

Menisküs Yırtığı Ameliyatı: Menisküs yıktıklarında artroskopik cerrahi ile tedavi uygulanmaktadır. Eklem açılmadan lokal anestezi altında ameliyathane ortamında uygulanmaktadır. Hasta bazen aynı gün bazen de bir gece hastanede yatırılarak taburcu edilmektedir. Yaklaşık olarak 15-30 dakika arasında süren menisküs yırtığı ameliyatı artroskopi denilen diz ön yüzünden iki adet delikten girilerek kamera eşliğinde yırtık kısmın durağan hale getirilmesi işlemidir. Artroskopi sırasında diz kıkırdakları ve bağlarda kontrol edilmekte şayet herhangi bir sorun görülür ise ameliyat esnasında onlara da müdahale edilebilmektedir. Hasta bacaklarda oluşan uyuşukluk geçtikten 2-3 saat sonra yürüyebilmektedir. Ameliyat sonrası hastanın yapması gerekenler ise şöyledir;
Ameliyattan bir gün sonra pansuman yapılarak ameliyatta takılmış olan dren çıkartılır. Pansumanlar haftada bir yapılmalıdır. Genellikle 15. Günde dikişlerde alınmaktadır.
" } ] }