{ "title": "Mesane Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/mesane-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 11:49:58", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Mesane Ameliyatı, Mesane; İdrar kesesi her iki böbrekten idrar yolları ile gelen idrar depolanan küre şekline benzeyen bir organdır. Mesanenin iç yüzeyinde oluşan tümörlere mesane (İdrar kesesi) kanseri denir. Mesane kanseri kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. En yaygın bilinen sebebi sigara kullanımıdır. Erken teşhis ve önlem alınmadığı zaman ölümlerle sonuçlanan bir hastalıktır. Mesane kanseri erkeklerde prostat, kalın bağırsak ve akciğer kanserinden sonra gelen kanserdir.

Belirtileri
Teşhis (Tanı)

Damardan ilaç verilerek üst ve alt batın yani Bilgisayarlı Tomografi ve Ultrasonografi ile mesanede kitle olup olmadığı bilinir. Bir de kameralı video sistemle (Endoskopi) ile idrar deliğinden girilerek mesane kanseri olup olmadığı tanısı konur.

Mesane Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mesane ameliyatında ilk yapılacak operasyon endoskopik kamera ile yapılan kapalı tur ameliyatıdır. Bu cerrahi müdahale genel anestezi ve lokal anestezi olarak iki çeşitte yapılabilir. Ameliyat günü hastanın hastaneye aç karnına gelmesi önemlidir. Mesane insanın üreme organı deliğinden girilerek mesanede kanserli bölüme ulaşılıp elektrikli özel cihaz ile kesilerek çıkartılıyor. Ameliyat sonrası hasta ertesi gün ayağa kaldırılıyor. Hastaya hastanede kaldığı süre içerisinde iki ya da üç tur sonda takılıyor. Ameliyat sırasında çıkartılan tümörlü parçalar patoloji bölümüne gönderilir. Bu bölümden gelen sonuç neticesinde tümörün özelliklerine bakılmakta ve tümörün yüksek derece demi düşük derece demi idrar kesesine ne kadar nüfus ettiğine bakılmaktadır. Alınan verilere ve raporlar ışığında hasta taburcu edilir. Mesane ameliyatını gerçekleştirecek cerrahın tecrübesi çok önemlidir Çünkü mesane ameliyatı uygulanırken mesane delmeden ve tümörü tamamen çıkarmak gerekmektedir.
" } ] }