{ "title": "Mesane Taşı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Mesane-Tasi-Ameliyati-43.jpg", "date": "19.01.2024 15:40:48", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Mesane Taşı Ameliyatı; İdrar yollarında bir bakteri, iltihap hücresi veya protein gibi oluşumların üzerine çökerek taş oluşturan tuzlar vardır. Birbirinin üzerine yapışarak taş oluşur. Giderek büyüyerek değişik şekiller alırlar. Bu taşlar, bazen çakıl gibi girintili çıkıntılı, bazen yumurta gibi bazen de yuvarlak olur. Az su içilmesi, genetik yatkınlık, aşırı hareketsizlik, tek yönlü beslenmelerden dolayı oluşur. Bazen de hamilelikte oluştuğu görülür.

İdrarın zorla çıkması, idrarı tam yapamamak, idrarda damlama, yanma hissi, idrarda kan görülmesi, bulantı gibi belirtiler gösterir. Doktora gidildiğinde idrar, kan tahsillerinden idrardaki bulanıklık ve kandan anlar ve ultrason ile emin olurlar. Mesane taşları idrar kesesini tahriş ederek idrar çıkış kanalını tıkayarak kişide önemli sorunlara yol açabilir. Tedavisi taşın büyüklüğüne ve sayısına göre değişir.

Mesane Taşı Ameliyatı; Kapalı ve açık ameliyatla mesane taşı alınır.

Kapalı Mesane Taşı Ameliyatı; Hastanın alt idrar yolundan girilerek gerçekleştirilir ve taş oluşumuna neden olan mesanedeki hastalıklar da düzeltilir. Prostat büyümesi, idrar yollarındaki darlık gibi.

Açık Mesane Taşı Ameliyatı; Mesane taşı eğer büyükse açık ameliyatla alınır. Yeniden taş oluşmaması için hastaya bol su içmesi gerekir.

(Perkütan sitolitotomi) yöntemi; Bir de göbek altından küçük bir kesikle alınan bu yöntemde hasta bir gün hastanede kalıp yaşantısına devam etmektedir. En başarılı olan yöntemdir.

Bir de tüp yardımı ile cildin altından girilerek alınan yöntem vardır. Bu genellikle çocuklar da uygun olur. Ameliyat sonrasında bol su içilmesi gerekir.

" } ] }