{ "title": "Mesane Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Mesane-Tumoru-Ameliyati-68.jpg", "date": "23.01.2024 03:18:43", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Mesane tümörü ameliyatı, İçi boş ve adaleli bir yapıdan oluşan mesane, böbrekten süzülen idrarın depolanarak dışarı atıldığı yerdir. Mesane tümörü ise mesanenin iç yüzeyini saran hücrelerde meydana gelir. En sık görülen mesane tümörü tipi üroepiteliyal karsinomdur. Yassı epitel hücreli karsinom ise mesanenin uzun süreler boyunca infeksiyon ve iritasyonla karşı karşıya kalmasından sonra gelişen mesane tümörüdür. Adenokarsinom adı verilen mesane tümörü ise mesanede salgı yapan hücrelerden kaynaklanmaktadır. Mesane tümörü erkeklerde daha fazla görülmektedir. Mesane tümöründe kesin tanı koyulduktan sonra, uygun tedavi uygulanmadığında hasta için ölüm tehlikesi oluşturabilecek yüksek dereceli bir kanser türüdür.

Mesane tümörü ameliyatı nedir nasıl yapılır?

Mesane tümörü adale tabakalarına bulaşmış ise (T2 ve T3) genç yaşta olan ve genel durumu iyi olan hastalarda mesanenin tamamen çıkarılarak, sonrasında bağırsak mesane yapılması en ideal yöntemdir. Mesane tümörü ameliyatı sonrası yapılan idrar yoluna bağlanan bağırsak mesane (Ortotopik mesane) hasta konforu açısından son derece uygun bir yöntemdir. Bu uygulamanın yapılması mümkün olmayan hastalarda ise karında idrar torbası taşınan yöntem tercih edilmektedir. Mesane tümörü ameliyatları günümüz şartlarında laparoskopik yöntemler ile rahat bir şekilde yapılmaktadır.

Mesane tümörü ameliyatı, hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Mesane tümörü ameliyatında hastanın karnı aç olmalıdır. Ameliyatta idrar deliğinden girilerek mesaneye ulaşılır, tümörlü kısım elektrikli bir cihaz yardımı ile çıkarılır. Ayrıca mesanenin bütün tabakalarından da aynı anda örnekler alınır. Mesane tümörü ameliyatı sonrasında hasta ertesi gün ayağa kalkabilmektedir. Ameliyatı takiben 2 ya da 3. Gün idrar sondasının çıkarılmasıyla birlikte hasta taburcu edilebilmektedir. Mesaneden alınan örnekler ve tümörlü hücre patolojiye gönderilerek sonuçları beklenir.

Patoloji raporu sonuçlarında tümörün özellikleri ve düşük ya da yüksek dereceli olup olmadığı tespit edilir. Tümörün idrar kesesinin diğer kısımlarına ne kadar ilerleyip ilerlemediği de patoloji raporunda bildirilir. Mesane tümörünün tüm özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiş olunur. Mesane tümörü ameliyatında kanserli dokunun tamamen çıkarılması bazı hastalarda yeterli bir tedavi şekli olabilmektedir. Boyutu 3 cm'den daha büyük olan mesane tümörü ameliyatlarında hem tümörü tamamen çıkarmak hem de mesaneyi delmeden derin katmanlardan örnek alabilmek çok ciddi bir cerrahi tecrübe gerektiren işlemdir.

" } ] }