{ "title": "Mide Aldırma Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Mide-Aldirma-Ameliyati-54.jpg", "date": "21.01.2024 09:06:12", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Mide aldırma ameliyatı, İngilizce literatürde“sleeve gastrectomy” olarak bilinir ve tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılır. Amerika'da başlayan bu ameliyat özellikle obez hastalar için yapılmaktadır. Mide aldırma (Küçültme) ameliyatı, karın ön duvarında büyük kesi yapmaksızın milimetrik deliklerden kapalı olarak midenin %80-90'lık bölümünü özel ve tek kullanımlık stapler adlı el aletlerinin yardımı ile kesip çıkartmaya dayalı ve gıda alınımını kısıtlayıcı bir işlemdir. Mide aldırma ameliyatının gıdaların emilimini azaltıcı etkisi de vardır ancak bu etki mide by-pass ameliyatlarına oranla çok daha azdır. Öte yandan iştah, midenin fundus olarak bilinen kubbesinin çıkarılmış olması neticesinde yine tamamen giderilmiş olur. Cerrahi olarak yapılması eksperler için teknik açıdan son derece kolaydır ve hızla yapılabilir. Ameliyat yaklaşık bir saatte gerçekleştirilen bir ameliyattır. Midenin tıpta pilor olarak bilinen çıkış kapakçığı korunduğu ve sindirim sistemindeki devamlılığın normal olarak sağlandığı bir teknik olması bu ameliyattan sonra bazı istenmeyen yan etkilerin daha az olmasını sağlar.

Mide Aldırma Ameliyatı Tehlikelisi var mı?

Mide aldırma ameliyatı, tüm ameliyatlar arasında düşük-orta risk grubunda bulunan bir ameliyattır. Şu unutulmamalıdır ki hiçbir riski olmayan bir ameliyat yoktur. Ancak mide aldırma ameliyatı çok riskli ameliyat grubuna da girmez. Her ameliyat için belirli bir komplikasyon oranı vardır. Başka bir deyişle; ameliyat için gerekli tüm bilgi, tecrübe, donanım, özen ve dikkatin hepsi ortaya konulmuş ve bütün tedbirler alınmış olduğu halde her ameliyat türü için belirli bir oranda arzu edilmeyen sonuçlarla karşılaşma riski vardır. Dolayısıyla bu ameliyatta da riskler mevcuttur.

Mide Aldırma Ameliyatı Avantajları
Mide Aldırma Ameliyatı Dezavantajları
Mide aldırma ameliyatına karar veren bireyler, ameliyat olacakları hastanede gerekli tüm uzmanların olmasına özen göstermelidirler. Unutulmamalıdır ki; sağlıkta güvenlik ve standartlar maliyetten önce gelir.

" } ] }