{ "title": "Mide Delinmesi Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/mide-delinmesi-ameliyati-8643.jpg", "date": "19.01.2024 14:21:16", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Mide Delinmesi Ameliyatı, Mide delinmesinde öncelikle tanı için bir yol izlenmelidir. İlk olarak baryum sülfat, biyopsi, nefes testi ve endoskopi olmalıdır. Biyopsi testinde hastadan doku parçası alınır ve incelenir. Endoskopi testinde ise hastanın yemek borusuna tüp yerleştirilir.

Mide Delinmesinin Belirtileri Nelerdir?

Mide delinmesinin mide duvarının karın boşluğuna açılarak midede bulunan sıvı besinlerin ve mide asidinin karın boşluğuna akmasıdır. Mide delinmesi peptik ülser delinmesi ile oluşur. Bunun dışında travmatik, iyatrojenik sebeplerden dolayı da olur. Peptikülser zamanla mide duvarını incelterek midede ani delinmeye neden olur. Mide iç duvarında delinmesi yanı sıra bir de mide arka duvarı delinmesi vardır. Mide arka duvar delinmesinde kanamalı mide ülseri oluşur. En önemli belirtileri ise;
Mide Delinmesinin Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastaya mide delinmesi tanısı konulduktan sonra zaman kaybedilmeden. Hasta cerrahi operasyon için hemen hazırlanmalıdır. Hastanın durumu kontrol edilir. Hastada sıvı kaybı olup olmadığına bakılır ve eğer sıvı kaybı mevcut ise geniş spektrumlu antibiyotik verilmelidir. Operasyonda midede delinme bölgesi tespit edilmeli ve dikişle kapatılarak karın boşluğu bol miktarda steril olması için bol yıkanır. Ameliyat konusunda farklı ekol yaklaşımlar olsa da hedef amaç delinmenin kapatılması ve midede ülser bulunuyorsa ülserin çıkartılması mide çıkışını rahatlatan ve mide asidini azaltan müdahaleler yapılmasıdır. Hekimler tarafından en çok tercih edilen ameliyat yöntemi laparoskopi ameliyatıdır. Laparoskopide bölgede uzun kesiler açılarak kameralar ile yapılan ameliyattır. Laparoskopi ameliyatında hastaya genel anestezi yapılır. Ameliyat öncesi bazı tetkikler yapılır bu tetkikler. Akciğer grafisi, şeker kontrolü, kan sayımı, idrar tahlilidir. Hasta göbek alt yerinden iğne ile şişirilir. Karın bölgesi şiştikten sonra troker denilen alet karna sokulur. Bu trokerin içinden teleskop sokularak karın içi görünmesi sağlanır.
" } ] }