{ "title": "Mide Fıtığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/mide-fitigi-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 11:33:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide fıtığı ameliyatı, midenin üst tarafından yemek borusuna doğru sarkması ve mide üst tarafındaki kasların gevşemesi nedeniyle oluşan bir sağlık mide fıtığı, daha çok 50 yaş üzeri kişilerde görülür. Mide fıtığı bazen herhangi bir şikâyete yol açmazken bazen, reflü gibi yakınmalara yol açabilir. Reflü yaşayan kişilerin yaklaşık olarak %40'ında mide fıtığı saptanır. Mide fıtığı için uygulanan ameliyatla mide fıtığı tam olarak iyileştirilebilir. Mide fıtığı özellikle karın içinde artan basınç sonucu oluşur. Basınç, mide bulantısı, kusma, bağırsakların aşırı aktif olması, öksürük gibi nedenlerden dolayı yaşanabilir. Gebelik dönemi ve fazla kilolu olmak yine mide fıtığını tetikleyebilir.

Mide fıtığı, yemek borusu ve göğüs altında yanma hissi ile kendini belli eder. Bazı durumlarda hastanın ağzına su gelebilir. Beraberinde şiddetli öksürük, boğaza bir şey takılmış hissi, ses kısıklığı, boğaz ağrısı mide fıtığının belirtileri arasındadır. Bazen ise hastalarda yutkunma güçlüğü görülür. Mide fıtığı teşhisi endoskopi ile yapılmaktadır. Endoskopi ile hasta detaylı bir şekilde incelenir. Beraberinde kan tetkikleri yapılarak mide fıtığı tanısı konur.

Mide fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Mide fıtığı ameliyatı hastaya uygulanan ilaç tedavisinden bir sonuç alınamadığında yapılır. Kaslarda aşırı bozulma ve yırtılmalarda mide fıtığı ameliyatına ihtiyaç duyulur. Hastalığın şiddetine göre farklı şekillerde yapılabilir. Mide kaslarında yırtılma söz konusu ise mide fıtığı ameliyatı ile eş zamanlı yırtılan kaslarda onarılır. Eğer hastalık çok ileri evrelerde değilse, hastada mide yanması şikâyeti varsa, mide fıtığı ameliyatı ile mide yanmasına yol açan midenin bölümü yemek borusundan aşağı doğru alınır. Bu sayede hastanın şikâyetlerinde büyük oranda rahatlama sağlanır. Mide fıtığı ameliyatlarından sonra hastanın aynı şikâyetleri yaşamaması için mide ile yemek borusunun birleştiği alana koruyucu bariyerler yerleştirilir. Ameliyat genellikle laparoskopik cerrahi yöntemi kullanılarak yapılır. Laparoskopi ile ufak kesiler açılarak sorunlu bölgeye inilir ve fıtığa müdahale edilir. Laparoskopik cerrahi genel anestezi altında yapılır. Belli noktalarda kanüller yerleştirilir. Hasarlı alanlar tamir edilir. Ameliyattan sonra birkaç gün hasta omuz ağrısı yaşayabilir. Ameliyatın gerçekleştiği aynı gün hasta taburcu edilerek evine gönderilir. Yaklaşık 1 haftalık bir dinlenme sürecinden sonra hasta normal hayatına dönüş yapabilir. Laparoskopik cerrahide kesik olmadığı için hastanın estetik anlamda bir kaygı yaşaması söz konusu değildir. Ameliyattan önce yaşanan belirtiler ameliyat sonra herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmadan kendiliğinden ortadan kaybolur. Laparoskopik cerrahi yöntemiyle mide fıtığı ameliyatlarında neredeyse %100 başarı sağlanır.

Mide fıtığı ameliyatı sonrası

Mide fıtığı ameliyatından sonra gelen birkaç gün hastanın beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Asitli ve gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Birkaç gün sıvı ağırlıklı beslenmek gerekir. Ameliyattan sonra tekrar aynı problemleri yaşamamak için fıtığa yol açabilecek etkenlerden kaçınmak gerekir. Hasta kendine ve alışkanlıklarına dikkat ederse hastalığın nüksetme olasılığı neredeyse yok denecek kadar az olur.
" } ] }