{ "title": "Mide Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/mide-kanseri-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 22:59:02", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Mide Kanseri Ameliyatı: Hastanın mide duvarında ortaya çıkantümörleri yok etmek amacı ile yapılan cerrahimüdahaleye mide kanseri ameliyatı adı verilmektedir. Mide kanseri cerrahisinde amaç, mide duvarında bulunan kanseri kısmın kesilerek alınmasıyla tümörün yayılmamasını sağlamaktır. Ancak, cerrahi müdahale esnasında yalnızca kanserli kısmı yani tümörü almak yeterli değildir. Hasta için cerrahi müdahalenin yanında ışın tedavisi ile ilaç tedavisi görmesi de gerekmektedir. Bu yöntemlerin uygulanması ile hastanın tamamen iyileşmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra, cerrahi müdahalenin ardından hastalığın ortaya tekrardan çıkma riski devam etmektedir. Mide duvarında bulunan mukozada tümör meydana gelmesine mide kanseri adı verilmektedir. Mukozada meydana gelen bu tümörlerden bazıları iyi huylu bazıları ise kötü huylu olmaktadır ve kötü Huylu olan tümörler kansere sebep olmaktadır. Kanser türleri içinde en fazla görüleni mide kanseridir. Bunun yanı sıra, kanser ameliyatları içinde en fazla uygulanan dördüncü sırada da mide kanseri ameliyatı yer almaktadır.

Mide Kanserinin Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide kanserinin belirtileri olması halinde kişinin en yakın sağlık kuruluşuna uğraması ve teşhis için bir Uzman ile görüşmesi gerekmektedir. Bu belirtilerin bazıları başka hastalıklarında belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple muayene sonucu önemlidir. İlk muayenenin ardından hastada mide kanserinin olup olmadığını kesinleştirmek amacı ile hastanın midesi endoskopi yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Bu incelemeden sonra ise hastanın midesinden biyopsi alınmaktadır. Daha sonra, alınan biyopsi incelenmekte ve kanser hücrelerinin kontrol edilmesi sağlanmaktadır.

Mide Kanseri Ameliyatı ve Sonra Yapılması Gerekenler

Mide kanseri hastalığının tedavisinde ilk sırada cerrahi müdahale gelmektedir. Cerrahi yöntem ile daha önceden tespit edilmiş olan kanser hücreleri ve tümör bir kesi ile kesilerek mideden çıkarılmaktadır. Hastanın mide ameliyatının ardından yüzde yüz düzelip düzelemeyeceği kesin değildir. Daha önce de belirtildiği gibi cerrahi müdahalenin ardından hastaya ışın tedavisi (Radyoterapi) ile ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinin uygulanma sebebi ise hastadaki kanser hücrelerinin tekrar çoğalma riskini en aza indirmektir. Kanser hücrelerinin tamamen ortadan kalkması halinde de yine hastanın yaşamı boyunca sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hastalık kendini yineleyebilmektedir. Ayrıca cerrahi müdahalenin ardından hastaya bir yeme içme programı verilmektedir ve hastanın bir belli süre bu programa uyması gerekmektedir.
" } ] }