{ "title": "Mide Ülseri Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Mide-Ulseri-Ameliyati-55.jpg", "date": "19.01.2024 17:50:05", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Mide ülser ameliyatı, Midede bulunan ülser, deri veya mukoza üzerinde oluşarak altındaki dokulara da zarar veren açık yaralar olarak bilinmektedir. İlerlemiş mide ülseri vakalarında tercih edilen bu ameliyat hastalığı tamamen ortadan kaldırmak amaçlanarak uygulanmaktadır. Mide ülseri halk arasında yaygın görülen bir problemdir. Mide ülseri ameliyatı çok ağır olmayan bir ameliyattır. Mide ülseri ameliyatı normal durumlarda yapılmaz. Sadece hastada önemli ve ciddi problemler yaşandığında tercih edilir. Çoğu zaman olumlu sonuç alınmaktadır.

Mide ülseri ameliyatı ne zaman uygulanır?
Mide ülseri ameliyatı öncesi

Mide ülseri ameliyatı için hastanın hastaneye yatmasından sonra yapılan ilk rutin anamnez adı verilen bir dizi sorgulama olarak bilinmektedir. Bu sorgulama hastanın hastaneye geliş şikâyeti, şikâyetlerinin ne zaman başladığı ve nasıl başladığı hastaya sorulmaktadır. Ayrıca hastalığın ne şekilde geliştiği, kişinin daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar, yaşadığı trafik kazalarının olup olmadığı ve başka kaza geçirip geçirmediği hastaya sorulur. Tüm bu cevaplar alındıktan sonra ek olarak geçmişte geçirilen ameliyat var mı, kişinin alışkanlıkları, medeni ve ekonomik durumu, anne, baba ve kardeşlerinin sağlık durumu gibi sorularda hastaya sorulmaktadır. Tüm bu soruların cevaplarını alan doktor hastayı artık fiziksel muayeneye başlamaktadır. Mide ülseri ameliyatının öncesinde hastaya gerekli kan testleri yapılmaktadır. Yapılan kan testleri sonucunda kandaki alyuvar ve akyuvar sayımı yapılmaktadır. Bu testlerin yanı sıra karaciğer ve böbrek çalışmasının değerlendirildiği fonksiyon testleri de uygulanmaktadır.

Bu testlerde çoğu zaman beklenmeyen sonuçlara rastlanmaz. Hastadan cerrah ve anestezist ameliyattan önce bilgi edinmek isterler ve hastayı sorular sorarak konuştururlar. Hastanın akciğerinde hafif bir enfeksiyon veya kalpte az bir anormallik olması anestezistin hastaya yaklaşımını değiştirir. Bu sebeple hastanın göğsünün röntgeni ve kalp elektronu çekilir. Cerrah çoğunlukla hastaya konulan tanıyı kontrol etmek için ameliyattan önce bir kere daha ülserin varlığını ortaya koymak isteyerek ülseri kontrol eder. Bunun olması için endoskopi ya cerrahın ekibinden ya da başka bir doktor tarafından tekrar yapılmak istenir. Hastada var olan kronik solunum yolu şikâyeti olması veya sigara içen hastaların bir fizyoterapist yardımı ile akciğerleri temizlenmelidir. Fakat çoğu zaman bu işlem ameliyat sonrasına kalır. Tamamen boş olan midede ameliyat yapmak daha güvenli olduğu için hasta ameliyattan bir gün önce akşam yemeği yemesine müsaade edilmemelidir. Ameliyat için temiz bir deri alanı gerektiği için ameliyatın yapılacağı deri bölgesindeki tüm kıllar tıraş edilmelidir. Sonrasında hasta ameliyatı kabul ettiğine dair bir belge imzalar ve operasyon başlar.

Mide ülseri ameliyatı nasıl yapılır?

Mide ülseri hastada ameliyat gerektirdiğinde hastanın göbeğinden 1 cm çapında, karın bölgesinde 0.5 ve 1 cm'lik iki küçük kesik yapılır. Bu kesiklerden içeri gönderilen küçük borular içinde kullanılan aletlerle delinen ülser kapatılmaktadır.

Mide ülseri ameliyatı öncesinde hastanın uygulaması gereken unsurlar

" } ] }