{ "title": "Mikrocerrahi Bel Fıtığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/mikrocerrahi-bel-fitigi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 08:01:10", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Mikrocerrahi Bel Fıtığı Ameliyatı, Mikrocerrahi; Mikroskop kullanılarak yapılması anlamına gelmektedir. 1980'li yıllardan itibaren bel fıtığı ameliyatlarında mikroskop sistemleri kullanılmaya başlanmış olup, ameliyatlar eski açık sistemlere göre daha güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Bel fıtığı mikrocerrahisinde mikroskop iki temel avantaj sağlamaktadır. Birinci faydası ameliyat sahası Ciltten yaklaşık 8-10 santim kadar içeride bir yerdir. Bu bölgenin aydınlatılması her zaman kolay olmamaktadır. Mikroskobun ışık kaynağı bu bölgeyi gayet ne olarak aydınlatır ve net görün alınmasını sağlamaktadır.

İkinci faydası ise mikroskobun büyütme ve detaylarda daha net görüntü alma etkisidir. Ameliyat alanında yaklaşık büyütme oranı 40 kata yakındır. Çıplak gözle görülemeyecek damar, ince doku ve sinirleri gösterme imkânıdır. Böylelikle etkili zedelenmelere ve yaralanmalara yer vermeden operasyonlar etkili bir şekilde yapılmasını mümkün kılmaktadır. Bu sayede mikrocerrahi yöntemi ile yapılan operasyonlar da başarı oranı %95-98 arasın olmaktadır. Mikrocerrahi yöntemi ile sinir kökü üzerindeki baskıya sebep olan fıtık alınacağı gibi, tekrar oluşumunu engellemek için disk ekleminin içine de özel aletlerle girilerek, fıtıklaşma potansiyeli olan küçük ve serbest parçaların çıkartılması da olasıdır.

Mikrocerrahi ile Bel Fıtığı Ameliyatı; Bel fıtığı ameliyatı omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik bası ortadan kaldırılmasıdır. Eğer cerrahi müdahale ameliyat yapılmaz ve sinire bası devam ederse bireyde seksüel gücün kaybı, idrarını tutamama, ayaklarda felç gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Maalesef halk arasında ameliyat olursam sakat kalırım, korse takmak zorunda kalırım, uzun süre yataktan kalkamam, fıtığım tekrarlar, tekrar ameliyat olmak zorunda kalırım gibi inanışlar mevcuttur. Ama mikrocerrahi sayesinde bu tür korkulara gerek kalmamıştır.

Bel fıtığı ameliyatlarında mikrodiskektomi en yaygın kullanılan cerrahi tedavi yöntemidir.

Mikrodiskektomi; Diskektomi fıtıklaşmış disk parçalarını ve bozulan kısımları çıkarmak, böylece sinir kökünden baskıyı hafifletmek ve ağrıları dindirmek için yapılmaktadır. Disk cerrahisi (Klasik bel fıtığı ameliyatı), omurganın üst kısmındaki ciltle 3-5 santim bir kesi yapılarak bazı bağların ve kemik materyallerin alınmasını ve disk parçacıklarının ortadan kaldırılmasını içerir. Mikrodiskektomi'de ise çok daha küçük cilt kesi si yapılır. Kas dokusu çok az sıyrılır, Daha az kemik alınır. Mikrodiskektomi mikroskobik ve mikrocerrahi aletler kullanılarak yapıldığı için sinir zedelenme ihtimali oldukça düşük olmaktadır. Ameliyat sonrası birey daha çabuk günlük yaşantısına dönmektedir. Mikrodiskektomi genelde hasta şuuru kapalı uyur durumda genel anestezi altındayken ameliyat edilir. Uygulama omurganın etkilenmiş bölgesinin üstündeki ciltte açılmış yaklaşık 1-2 santimlik bir kesikten yapılır. Kas dokusu etkilenmiş diskin altındaki ve üstündeki kemiklerden sıyrılarak alınır, ameliyat mikroskobuyla cerrahi alanı 20-40 oranında büyütme ile omurda, sinir, omurilik ve fıtıklaşmış diski daha net görmek mümkün olmaktadır. Kesi yeri daha sonra içten dikişle kapatılır ve üzerine ufak bir pansuman yapılır. Bel fıtığında uygulanan mikrocerrahi yöntemiyle bireyler ameliyat olduktan altı, yedi saat sonra ayağa kalkıp yürümekte, kişisel ihtiyaçlarını karşılamakta ve bir gece hastanede yattıktan sonra taburcu edilebilmektedir.

Mikrocerrahi Diskektomi Yönteminin Avantajları; bu yöntemle hastaların hastanede kalış süreleri kısa olmaktadır. Mikrodiskektomi ameliyatı sonrası, klasik bel fıtığı ameliyatlarından ağrısı daha azdır. Kan kaybı, iltihaplanma, tekrarlama riskleri daha azdır. Çok kısa sürede günlük yaşantılarına dönebilmektedirler.
" } ] }