{ "title": "Miyom Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/miyom-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 11:38:40", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Miyom Ameliyatı, Kadınlardaki üreme döneminde, rahimde oluşan iyi huylu tümörlerin yani diğer ismiyle miyomların çıkarıldığı miyomektomi adı verilen ameliyat, kadının rahminin korunarak miyomların çıkarılmasını amaçlar. Miyomlar birçok kadında, belirti vermeden büyüme gösterebilir. Fakat bazı miyomlar kadınlarda ağrıya, şiddetli ve aşırı âdet kanamalarına, hamile kalamamaya, etraftaki dokulara baskıya sebep olarak kabızlık ve idrar problemlerine neden olabilir. Bu, kadınların sosyal yaşamını olumsuz etkileyecek derecede, sıkıntı verici olabilir. Bu durumda ameliyat yapılarak miyomların çıkarılması gerekmektedir. Miyom çıkarma için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlar, kadının bebek yapma isteğine, yaşına, miyomların bulunduğu konuma, büyüklüğüne ve sayısına göre değerlendirilir. Özellikle çocuk yapma isteği olan, rahminin alınmasını istemeyen ve miyomları kısırlığa sebep olan kadınlara, miyomektomi ameliyatı önerilmektedir.

Miyomların kısırlık ve hamilelik ile ilişkisi kesin değildir. Bazı kadınlar miyomu olmasına karşın, gebe kalmakta ve gebeliğini devam ettirmekte problem yaşamazlar. Ancak bazı kadınlar gebe kalamadıkları gibi, gebe kaldıkları zamanda düşük sorunu yaşarlar. Miyomu olan ve gebelik konusunda bu tür sıkıntılar yaşamış olan kadınlar, kesinlikle değerlendirilip, miyom tedavisi yapılmalıdır. Çünkü rahim içinde bulunan miyomların kısırlığa sebep olduğu ve mutlaka alınması gerektiği hakkında bilgiler vardır. Bunun dışında rahim duvarında gelişen veya rahim dışına şişkinlik yapan duvar içi miyomlarda ve rahim dışında büyüyen miyomlarda bulunan kısırlık etkisi, net değildir.

Hastalar ameliyattan önce, yaklaşık olarak 8 saat süreyle herhangi bir besin yememelidir. Ameliyata mide boş olarak girilmesi önemlidir. İlaç kullanan hastalar bunun için önceden doktoruna danışmalıdır. Hastanın ameliyattan önce damarlarda pıhtılaşmayı engelleyecek, özel bir çorap giymesi gerekebilir. Hastanın karın bölgesi temizlenir. Anestezi uygulaması ameliyata girmeden önce yapılabilir. Bu uygulama genel anestezi yöntemi ile yapılır. Hastaya yapılan 1-2 dikey veya yatay kesiyle, rahim boşluğuna ulaşılır. Yapılan dikey kesi, karnın ortasından itibaren başlayıp, göbeğin altında kasık kemiğine kadar uzanır. Bu rahme ulaşmak için büyük rahatlık sağlarken, kanama oranını aza indirir. Bu rahmin 15-16 haftalık gebelik gibi büyümüş olması durumunda, özellikle tercih edilebilir. Ayrıca miyomun rahim ve rahim duvarı arasındaki bağ dokusunda olması halinde, dikey kesi tercih edilir. Yatay kesi yapılacağı zamanda, bu kasık kemiği üzerinde yapılır. Bu kesi doğal cilt çizgileri gibi olduğundan, yara izi ince olup, çok az bir miktarda ağrıya sebep olur.

Ameliyat esnasında doktor, rahmi görsel olarak görebilir, miyomları elle de inceleyebilir. Rahimde olan miyoma uygun bir kesi açar. Miyomu aletlerle rahimden çıkarır. Son olarak da rahmi onarır. Hasta anestezi etkileri geçinceye kadar, kontrol altında tutulur. Ağrılar için morfin gibi ilaçlar tercih edilir. Hastaneden çıkan hastalar ağrıları için, ağız yoluyla ilaç alırlar. Hastanın hemen yürümesi için egzersizler yapılır. Bu komplikasyon riskini azaltır. Ameliyat olunduğu hafta ağır işlerden, cinsel ilişkiden, araba kullanmaktan ve tampon kullanımından uzak durulması gerekir.
" } ] }