{ "title": "Nazal Polip Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Nazal-Polip-Ameliyati-62.gif", "date": "20.01.2024 11:04:28", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Nazal Polip Ameliyatı, Nazal polipler burun boşluğu içinde anatomik olarak yüzeyin genişlemesini sağlayan üç katlı tabakada hücrelerin sayıca değil de hacimce artış göstermesidir. Bu burun ve sinüs mukozasından kaynaklanan mat pembe renkte tüm burun ve sinüs boşluklarını doldurabilen kötü huylu olmayan oluşumlardır. Toplumda erişkin bireylerin yaklaşık %1-4 ünde, çocukların %0.01'inde nazal polip zaten vardır. Ayrıca asetilsalisilik asit (Aspirin) duyarlılığı olan vakıaların burunda nazal polip varlığı açısından değerlendirilmesi gereklidir. Nazal polipler büyük boyutlara ulaşmadıkça ve sinüs ağızlarını tıkamadıkça genellikle çok belirti vermemektedir. Fakat sinüs ağızlarını tıkarlarsa bu boşluklarda oluşan mukus dolaşımı olamaz ve koyulaşarak sinüs içerisinde iltihap ve kist oluşumuna neden olabilir. Ayrıca ileri boyuttaki polipler ağızdan nefes almaya bağlı horlama, ağız kuruluğu boğazda yanma, burun boşluğunu doldurduğunda burun tıkanıklığı koku almada bozukluk, geniz akıntısı gibi belirtilere neden olabilir.

Nazal Polip Ameliyatı ve Sonrası; Burun polipleri normal burun etlerinin haricinde genellikle alerjik veya müzmin burun, sinüs iltihapları sonrasında gelişebilen üzüm tanesi büyüklüğünde et parçacıklarıdır. Bazen tek bir parça şeklinde gelişebildiği gibi bazen de yaygın olarak birçok boşluğu dolduracak biçimde büyüyebilirler. Genellikle burun içerisinden köken almakla beraber nadiren sinüslerin içerisinden de gelişebilirler. Geç fark edilen rahatsızlıkta polipler genellikle sinüsleri dolmuş olurlar. Bu gibi durumlarda sadece burun içindeki poliplerin temizlenmesi yeterli olmaz, sinüslerin de temizlenmesi gerekir. Polipler eskiden çıplak gözle yapılan klasik yöntemlerle temizlenirdi, günümüzde ise bu işlemler endoskopi sistemleri ile yapılmaktadır. Hem daha iyi görüş alanı sağlanmakta hem de polipler en ince noktasına kadar temizlenmekte ve çevre dokulara mümkün olduğunca az zarar verilmektedir.

Nazal polipler sinüs girişlerini tıkadıklarında sinüslerde drenaj bozukluğuna bağlı mikrobik ajanlar veya toksinlerine karşı vücudun göstermiş olduğu, hararet artması, kızarıklık ile karakter ize iltihabi gibi reaksiyon mevcutsa, nazal boşluğu bütünüyle dolduran ve medikal tedaviye yanıt vermeyen polipler var ise tedavi ameliyattır. Cerrahi tedavi, endoskopik sinüs cerrahisi olarak burun içine uygulanır. Rahatsızlığa eşlik eden ek bir patoloji bulunup bulunmamasına ve yaygınlığına bağlı olarak sadece nazal poliplerin temizlendiği polipektomi ya da genişletilmiş sinüs müdahaleleri uygulanabilir.

Diğer önemli bir konu ise nazal polip ameliyatı sonrasında çeşitli aralıklarla burun içi pansumanlarının düzenli olarak yapılmasıdır. Genellikle kanama, iltihap gibi nispeten daha az önemli istenmeyen durumlar görülebileceği gibi göz küresinin veya göz sinirinin zedelenmesi, komşu atar damarların kanaması gibi ciddi istenmeyen durumlar nadiren de olsa görülebilmektedir. Ancak dikkatli yapılan ameliyatlarda bu istenmeyen durumların ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Poliplerin en büyük özellikleri yeniden ortaya çıkması etme eğilimi göstermeleridir. Bu tip rahatsızlığın yeniden ortaya çıkmasını önlemek için doktorunuz tarafından size nazal polip ameliyatı sonrası uzun süre kullanmak kaydıyla steroidli burun spreyleri verilecektir, bunları hiç aksatmadan kullanmanız yeniden ortaya çıkmaması açısından büyük önem arz etmektedir.
" } ] }