{ "title": "Nodül Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/nodul-ameliyati-5228.jpg", "date": "20.01.2024 08:35:58", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "Nodül ameliyatı, nodül tiroit bezi içinde oluşan anormal oluşumlardır. Tiroit bezinin içinde normal tiroit dokusundan farklı bir yapıdaki yumru şeklinde, leblebi, nohut ve bazen de nadiren ceviz veya portakal büyüklüğünde olabilen anormal derecede dokuların büyümesine nodül adı verilir. Nodüllerle birlikte çoğu zaman tiroit bezi de büyümektedir.

Nodülün neden oluştuğu henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Nodüllerde %1-5 oranında kanser riski vardır. Ancak çoğunlukla kanser görülmez. Nodülün kanserli olup olmadığını anlamak için mutlaka iğne biyopsisi yapılması gerekir. Nodülün biyopsi ile kanserli olmadığı anlaşılırsa bu durumda ameliyat gerekmez. Bu nedenle ameliyat olmadan önce mutlaka bir endokrin uzmanına görünmelisiniz.

Tiroit ameliyatı, tiroit bezinin büyüme yaptığı durumlarda yani büyük bir guatrın görüldüğü durumlarda ve guatrın çevresinde bulunan dokulara baskı yaptığı durumlar ile büyük bir nodülü bulunan veya nodülde kanser veya kanser şüphesi olan hastalarda ve dalan guatr denilen tiroit bezinin göğüs kafesine girmesi durumlarında yapılır. Ayrıca graves hastalığı denilen, tiroit bezinin fazla çalıştığı durumlarda da bez eğer çok büyükse tiroit ameliyatı yapılabilir. İçerisinde nodül olmayan bir guatr da ya da nodül var ama küçük ve iyi huylu ise bu hastalarda da ameliyat yapılmaz.

Ameliyatta yapılması gerekenler

Ameliyatın tipi ve tiroit bezinden ne kadar parça alınacağı bazı durumlarda farklılık gösterebilir ve bu farklılık hastalığın durumuna ve ilerleme durumuna, hastanın yaşına, nodülün tipine ve kanser olup olmadığına bağlı olarak değişir.
Tiroit kanseri veya çok nodüllü guatr ve Graves hastalarında ameliyatta tiroit bezinin tamamına yakını alınır.
Tek nodül varsa nodülün olduğu bölüm tamamen alınır ve ilaveten diğer kısımdan da parça alınabilir. Kısaca bezin hepsi alınmaz.
Ameliyat sırasında tiroit bezinden patoloğa gönderilmek üzere bir parça alınır. Bu incelemede eğer kanser varsa veya kanser şüphesi ortaya çıkarsa, doktor tiroit bezinin tamamını ameliyatla alır. Ancak bazen nodülün kanser olmadığı görülse bile ameliyat sonrası bezin başka bir yerinde kanser görülebilir. Bu durumda yapılacak ikinci bir ameliyatla geriye kalan bütün tiroit parçasının alınması gerekir.

Ameliyat sonrasında hastanın durumu

Ameliyat olan kişilerin %30'a yakın bir kısmında 3 yıl sonra tekrar nodül oluşabileceğinden tekrar nodül gelişimini önlemek için Levotiroksin ilaç tedavisi görmeleri gerekir. Son yapılan bir çalışmada ameliyat olan nodüler guatrlı hastalardan günde bir tablet Levotiroksin ilacı kullananlarda %5'lik bir kısmında tekrar nodül geliştiği saptanmışken bu ilacı kullanmayanların %42'sinde tekrar nodül ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ameliyat olan hastaların ameliyat sonrasında mutlaka ilaç tedavisi uygulanması öngörülmüştür.

Ameliyat olan kişilerde ellerde uyuşma ve kasılma yaşanıyorsa mutlaka kalsiyum ölçümü yapılmalıdır. Bu belirtiler kanda kalsiyumun düştüğünü gösteriyor olabilir. Ameliyat olan kişiler belirli aralıklarla tiroit hormon tetkikleri ve kalsiyum ölçümleri yapılmalıdır.

Ameliyat sonrası belirli aralıklarla (6 ayda bir veya yılda bir) tiroit ultrasonu yapılması gerekir. Ameliyat olsanız bile bazen tekrar nodül oluşabilir. Ameliyat olduktan sonra kontroller için endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız.
" } ] }