{ "title": "Nodüler Guatr Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Noduler-Guatr-Ameliyati-44.jpg", "date": "21.01.2024 07:33:24", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Nodüler Guatr Ameliyatı, Guatr, tiroit bezinin büyümesi anlamına gelir. Nodüllere, tiroidit gibi iltihabi hastalıklara veya Graves adı verilen hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tiroit hücrelere bazen farklı gelişim gösterebilir. Bunun sonucunda da birtakım hücre kümeleri ve yumrular ortaya çıkar. Bunlara 'nodül' hastalığa ise 'nodüler guatr' adı verilmektedir. Nodüller fazla ise bu rahatsızlığa da “multinodüler guatr” denir. Nodüllerin ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı durumlarda iyot eksikliğine bağlı olurken aşırı miktarda alınan alkol ve sigara tüketimi de rahatsızlığı tetiklemektedir. Kişilerin bünyesine göre değişiklik gösterir. Ultrason ile yapılan muayenelerde genellikle her iki kişiden birinde nodül tespit edilmektedir.

Nodüler Guatr Ameliyatı nasıl yapılır?

Bu tip ameliyatta hastaya genel anestezi uygulanır. İşlem süresi 90-120 dakika arasında değişmektedir. Boynun ön yüzüne 5-6 cm uzunluğunda yatay bir kesi uygulanarak gerçekleştirilir. Cerrahi olarak nodüllerin tek tek çıkarılması pek uygun değildir. Bu yüzden tiroit bezi tamamen alınır. Ameliyat esnasında bu bölge ses tellerine çok yakın olduğu için bu bölgenin korunması gerekir. Bazı durumlarda tiroit bezinin bir bölümü alınırken kötü huydu doku tespiti yapılmış ise tamamının alınması gerekir.

Nodüler Guatr Ameliyatı sonrası

Ameliyat sonrası hastaların tamamında iyileşme görülür. Tiroit bezi kısmi olarak alınmış ise rahatsızlığın tekrarlama şansı vardır ama çok düşük bir risktir. Hastanın hormonlarını tamamlaması için ömrü boyunca tiroit ilaçları kullanması gerekir. Çok nadir olarak yaklaşık 50 hastadan 1'inde geçici olarak ses kısıklığı görülmektedir. İşinin ehli bir cerrah tarafından yapılan ameliyatlarda genelde bu tip sorunlara rastlanılmaz. Ameliyat olduktan sonra yaranın 2-3 gün kapalı kalması yeterlidir. Hastanın durumuna göre 3-4. Günden itibaren pansumana gerek kalmaz. Eğer dikişler erimeyen dikiş ise hastanın 3. Günü dikişleri alınır. Bu tip ameliyatlarda enfeksiyon gelişme ihtimali çok düşük olduğu için hastaya antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Hasta taburcu olduktan sonra ağrı olacağından dolayı ağrı kesici ilaçlar verilir. 3 gün sonra banyo yapmasında sakınca yoktur. Hastada hafif boğaz ağrısı olabilir. Ilık bitkisel çaylar tüketilmesi uygun olur. 10 gün sonra normal hayatına geri döner ve işine başlayabilir.

Ameliyattan sonra çıkarılan parça patolojiye gönderilir. Yaklaşık her 10 hastadan birinde sonuç kanser riski taşımaktadır. Sonuç kötü huylu ise hasta kendine geldikten sonra hastanelerin onkoloji, nükleer tıp ve endokrinoloji gibi ilgili bölümlerinde hastanın tedavisine devam edilir. Nodül herkeste olabilecek bir rahatsızlıktır. Çok küçük nodüller genel kontrollerde ultrasonla bakıldığında tesadüfen ortaya çıkar. Endişe ve paniğe kapılmamalı hastanın bu konuda bilinçli olması uygun kontrol, takip ve tedavi cetveline uyması gerekir.
" } ] }