{ "title": "Obezite Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/obezite-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 12:59:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Obezite ameliyatı, genellikle vücut kitle indeksi 35 ve yukarısında olan hastalara Uzman desteğiyle uygulanan beslenme, egzersiz ve ilaç tedavisiyle kilo verme başarısı elde edilmeyen kişilere uygulanır. Bunun dışında vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan hastalara da beraberinde şeker hastalığı, uyku apnesi, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olanlara da uygulanabilir. Hastalara uygulanacak obezite ameliyatı türünün belirlenmesi amacıyla çeşitli tetkikler yapılır. Bu sonuçlara göre ameliyat yöntemi belirlenir. Ancak bu ameliyatlardan önce hastaların doğurganlık çağında olması halinde, ameliyatın uygunluğu doktora danışılarak belirlenmelidir. Bunun sebebi obezite ameliyatı olan kişilerin 2 yıl gebe kalmasının sakıncalı olmasındandır. Ameliyat sırasında robotik ya da laparoskopik yöntemler kullanılır. Bu nedenle hastalarda konforlu bir iyileşme ve tedavi süreci yaşanır.

Obezite ameliyatı hastalara mide kelepçesi takılması, mide hacminin küçültülmesi, midenin bypass edilerek küçük hacimli olması gibi operasyonlarla yapılabilir. Hastalar bu şekilde daha az yemekle doygunluk hissetmekte ve daha rahat kilo vermektedir. Bu yöntemler kişinin durumuna uygun şekilde tercih edilir.

Laparoskopik obezite ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Laparoskopik yöntemde yapılan obezite ameliyatında, trokar adındaki hortuma benzer cerrahi aletler yardımıyla karın boşluğuna girmek için, 5-10 mm çaplarında küçük kesiler açılır. Kameraya bağlanmış laparoskop ise trokarın içine konularak karın boşluğuna sokulur. Elde edilen görüntü ekranda takip edilerek, mideyle birlikte diğer karın içi organlar rahatlıkla görünür. 5-6 kesiyle gerçekleştirilen ameliyatta özel cerrahi aletler kullanılır. Karın boşluğu karbondioksit gazı verilerek şişirilir ve ameliyat bu şekilde tamamlanır. Operasyonun sonunda verilen gaz boşaltılır.

Obezite ameliyatından sonra yaşananlar

Ameliyatta kullanılan yönteme göre hastalarda kilo verme başlar. Mide kelepçesi ve gastroplasti ameliyatlarına oranla gastrik bypass ameliyatı yapılan hastalar daha fazla kilo verebilir. Ancak bu yöntemlerin hepsi başarılı şekilde obezite hastalarının kilo vermesini sağlar. Hastalar 1 yıl içinde mide bandı ve gastroplasti yönteminde %40-50 oranında, gastrik bypass yönteminde de %70 düzeyinde kilo verebilir. Malabsorpsiyon yönteminde ise hastalarda 1 yılda %80 düzeyinde başarı sağlanabilir. Obezite ameliyatı olan hastalarda kilo verme yaklaşık 18-24 ay devam eder. Bu hastalar daha sonradan 2-5 yıl içinde verdikleri kiloların bir kısmını geri alabilir. Hastalarda mevcut olan yüksek tansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi rahatsızlıklarda iyileşmeye başlar. Hastaların ruhsal açıdan daha iyi olması, sorunların azalması gibi avantajları da vardır. Obezite ameliyatı laparoskopik yöntemle uygulandığında, açık yönteme göre daha konforlu bir ameliyat geçirilir. Ancak elde edilen sonuçlar genellikle aynıdır.

Obezite ameliyatı riskleri ve komplikasyonları

Hastaların obezite ameliyatı olması demek yaşam tarzında da değişikliklere gitmesi demektir. Yani hastalar ameliyat olduktan sonra her istediklerini yiyebileceklerini düşünmemelidir. Beslenmede katı ve sıvı yiyecekler olmalı, asitli içeceklerden uzak kalınmalıdır. Hastalar bunların bilinci olarak ameliyat kararı vermelidir. Hem araştırma yapmalı hem de bir uzmana danışılmalıdır. Hastalar obezite ameliyatı sonrasında gelişebilecek sorunlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu sorunlar arasında;
Hastaların obezite ameliyatından sonra yaşam boyu dışarıdan vitamin ve mineral takviyesi alması gerekmektedir. Eğer buna uyulmazsa kemiklerde ağrılar, D vitamini ve kalsiyum azlığından diş kayıpları, ciltte kuruma, yorgunluk hissi, kan şekerinin düşmesi gibi problemler gelişebilir. Obezite ameliyatı olmak isteyenler Uzman bir doktordan destek alarak, ameliyat kararını vermeli ve sonrasında yapacakları konusunda da bilgilenmelidir.
" } ] }