{ "title": "Öçb Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/ocb-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 09:38:25", "author": "ömer faruk KARAÇOR", "article": [ { "article": "Öçb Ameliyatı, Ön çapraz bağ esasen dizimizin ana bağıdır. Dizimizin şeklinde stabil kalmasını, belli bir planda hareket etmesini ve kaymamasını sağlar. ÖÇB kopmaları aslında %80 temassız kazalarda olur, mesela halı sahada şut çekerken topa vurduğumuz bacak değil de diğer bacakta yırtılma olur. Yani vücudun yere basan diz üzerinde aniden dönmesinden kaynaklanır. Daha çok kaygan zeminden ziyade tutucu zeminlerde olur. Hasta resmen ayağından gelen yırtılma sesini duyabilir, şişlik, üzerine basamama ve bacağının kendisine ait değilmiş gibi yerine girip çıktığını ifade eder.

ÖÇB Ameliyatı Şart mı?

Ameliyat olmak zorunda değilsiniz aslında; bu rahatsızlık Fizyoterapist eşliğinde bacak kaslarını güçlendirerek yenilebilir, ancak bu daha çok orta yaş üstü ameliyat korkusu olan kişilerin tercihidir ki ameliyat edilmediği taktirde ilerleyen zamanlarda Menisküs ve Kıkırdak yaralanmalarına yol açar.

ÖÇB Ameliyatı Safhası

Ortalama 45 dakika kadar süren ameliyatta eğer başka yaralanmalarda varsa aynı anda müdahale edilir. ÖÇB ne şekilde kopmuşsa kopsun dikilmesi söz konusu değildir, bu sebeple hastanın kendi vücudundan (Alt diz önü, üst diz arkası) alınan tendonlar oraya dikilir. Müdahale için dizin değişik yerlerine 4-5 mm ebatında girişler açılır ve tabi tendon almak içinde ortalama 5-9 cm arası kesiler açılır. Yeni alınan tendon yerine yerleştirilerek bir ucu eriyen vida ve 1 cm çapında metal U steplerle bağlanır, diğer ucu ise yine 1 cm uzunluğunda bir Titanyum implant ile tutturulur.

ÖÇB Ameliyatı Sonrası

Hasta bir sonraki gün çift koltuk değneği ile yürüyebilir, masa başı işte çalışıyorsa 1 hafta sonra işe başlayabilir, 3-3.5 hafta içinde araç kullanmaya başlayabilir. Ameliyat sonrası Fizyoterapiye başlaması şartıyla ortalama 3 hafta sonunda koltuk değneklerine ihtiyaç duymadan yürüyebilir.

ÖÇB Tekrar Kopabilir mi?

Dizin artık ameliyatlı bir diz olduğu unutulmadan devamlı olarak düzenli bir egzersiz yapılır ve diz çevresi kasları mümkün olduğunca güçlü tutulursa riskler azalmış olur. Bunlara rağmen %7-10 gibi bir ortalama ile tekrar aynı yaralanma olabiliyor.
" } ] }