{ "title": "Omurilik Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/omurilik-tumoru-ameliyati(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:10:13", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Omurilik Tümörü Ameliyatı, diğer bir adı (Medulla spinalis) olan omurilik tümörleri kişinin sırt, bel ve boyun bölgesinde yerleştiği yere göre farklı belirtiler vermektedir. Fakat en sık olan rastlanılan ortak şikâyetleri ise şiddetli ağrıların meydana gelmesi ve özellikle omurilik tümörü olan hasta açısından oldukça ciddi sonuçlar yaşamasına sebep olan tümördür. Çoğunlukla omurilik tümörünün ortaya çıkış sebebi diğer kanser vakalarında olduğu gibi tam olarak bilinmemektedir. Ancak omurilik tümörü ile ortaya çıkmış olan genetik etkenler, radyoaktif ışınlara maruz kalınması, bazı kimyasal ajanlar ya da virüsler genellikle omurilik tümörünün ortaya çıkışında etkili olabilen risk faktörleri olarak görülmektedir. Omurilik tümörlerinde meydana gelen ilk belirti ise hastanın şiddetli derecede sırt ağrısı çekmesidir.

Omurilik Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyat birden fazla medikal uzmanlık alanı ile sorumlu olabilen önemli süreci kapsamaktadır. Omurilik tedavisinin ilk başlangıcında özellikle beyin ve sinir cerrahisi, sonra nöroloji, ardından radyasyon onkolojisi, daha sonra medikal onkolojisi ve en son patoloji gibi pek çok branşın Uzman doktorlarının bir araya gelerek hasta hakkında yaptıkları konsültasyon sonrasında omurilik tümörü ameliyatı için karar verilmektedir. Cerrahlar yaptıkları konsültasyon sonrasında hastadaki omurilik tümörünün tamamen veya kısmen çıkarılmasına karar verilmektedir. Ancak cerrah bu kararı verirken ilk göz önünde tutacağı kriter ise omurilikteki tümörün tipi, nasıl yayıldığı, iyi ya da kötü huylu olması, hastanın hem kemoterapiye hem de radyo terapiye karşı herhangi bir hassasiyet durumunun olup olmaması, nörolojik açıdan oluşabilecek riskler ve hasta için beklenen yaşam sürecinin kriterleridir.

İyi Huylu Omurilik Tümörlerinin Ameliyatında Kullanılan Mikro cerrahi Yöntemi

Son yıllar içinde gelişen teknoloji sayesinde omurilik ameliyatında kullanılan mikroskobik cerrahi kullanılması ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Omurilik tümörünün tanı aşamasında ise gelişmiş tıbbın sunduğu imkânlar sayesinde omurilikte ortaya çıkan tümörlerden kolaylıkla biyopsi alınarak bu tümörlerin patalojisi yapılabilmektedir. Omurilik zarının içerisinde bulunan ve iyi huylu olan tümörler özellikle mikro cerrahi yöntemi ile tamamı çıkarılabilmektedir. Ayrıca omurilik içerisinde mevcut olan tümörler çok yaygın bir alan kaplamıyor ise yine mikro cerrahi yöntemi kullanılarak kolaylıkla ameliyat sırasında çıkarılabilmektedir. Hastalardaki bazı iyi huylu olan tümörler yalnızca tümörün bulunduğu alanı kazıyarak temizlenir ve omurilikte meydana gelen bu boşluk kemik çimentosu yardımı ile doldurularak sorun ortadan kaldırılır.

Kötü Huylu Olan Omurilik Tümörlerinin Alınması İşlemi Nasıldır?

Hastanın omuriliğinde kötü huylu olan tümörlü olan dokular özellikle çok geniş olarak çıkartılır ve daha sonra omurgaya \"metalik fiksasyon enstrümentasyon\" uygulanmaktadır. Hatta kötü huylu olan tümörlerin çıkartılmış olduğu yere yani omurganın ön kısmında içerisi kemik ile takviye edilerek doldurulmuş \"metal kafes\" konulmaktadır. Metastatik omurilik tümörlerinde genellikle tümörlü olan omur yerinden alınarak kafes işlemi uygulanabildiği gibi, aynı zamanda kemik çimentosu ile doldurulma işlemi yapılabilmektedir.

Omurilik Tümörü Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Hastaya omurilik tümörü için uygulanan cerrahi işlem sonrasında 3 ile 10 gün kadar hastanede yatış süresi olabilmektedir. Çünkü omurilik tümörü ameliyatından sonra hastaya hem fizik tedavisi hem de rehabilitasyon tedavisi gerekli olabilmektedir. Hastanın ne kadar süre içerisinde hastanede kalması çoğunlukla gerekli olan fizik tedavisinin süreci, gerekliliği ve eve çıktığı zaman devam edilip edilemeyeceğine göre farklılık göstermektedir. Ancak bazı omurilik tümör ameliyatında sonra hastalara radyoterapi ya da kemoterapi uygulanması gerekebilir. Hastaya ameliyat sonrasında yapılan bu tedaviler iyileşme sürecini etkileyerek farklılık gösterebilir. Hatta omurilik tümör ameliyatından sonra hasta 3 ay ile yaklaşık 1 sene boyunca iyileşme süreci değişebilmektedir.
" } ] }