{ "title": "Polip Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/polip-ameliyati-5548.png", "date": "21.01.2024 10:35:45", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Polip ameliyatı, Rahim içinde oluşan polipler, rahmin iç tabakasında kalınlaşma ile meydana gelirken; polipin fazla büyümesi ile ortaya çıkan rahmin içinde oluşan et parçası olarak belirlenir. Polipin varlığı kadınlarda genellikle görülebilen şikâyetler arasında yer aldığı görülürken; menopoz olan dönemde ya da menopoz sonrasında kadınlarda yaygın olan hastalıklar arasında görülmektedir.

Rahim içi polipleri boyutları büyüktür ve tek başına değil birden fazla olarak yer alır. Rahimdeki poliplerin düzensiz âdet kanamalarına, âdet kanamasının daha uzun sürmesine ya da normal durumdan daha fazla kanamalara sebep olduğu bilinmektedir. Kadınlarda cinsel ilişki esnasında kanama olması ve adet olduğu dönemlerde ise ağrılar oluşmasına neden olmaktadır. Polip olan rahmin gebe kalınmasına engel olduğu bilinmektedir. Böyle durumlarda hamile kalınsa bile düşük gibi problemler oluşturabilir. Gebe kalamayan bayanların rahim içini kontrol ettirmeleri oldukça önemlidir.

Polipin tanısının konulduğu yöntemler

Rahim içindeki poliplerin tanısının konulması için kürtaj yöntemi ile dokuların patoloji incelenmesi yapılması oldukça önemlidir. Jinekolojik muayene sonrasında histeroskopi yöntemi ile rahim içinde bulunan polipin varlığı kesinleşir. Rahim içerisine steril su doldurularak ultrasonografik yöntemiyle yapılan uygulama ile bu bölgede bulunan poliplerinin varlığı tanımlanır. Ayrıca ultrasonografi yöntemi ile rahim içindeki poliplerin net olarak görülmesi kolaylaşmaktadır. Rahim içerisinde ve duvarlarda birbirine yapışık halde bulunan polipler meydana gelmiş olabilir. Poliplerin ikisinin arasında kaldığı için düzleştirme görünümlü suyla doldurularak yapılan histerosonografi yöntemi ile polipleri net olarak görerek; gerekli tanımının yapılması sağlanır. Rahim içerisinde bulunan poliplerinin gebelik olmasını engellediği sebebiyle; sık sık kontrol edilmesi gerekir.

Kürtajla polip işlemi

Poliplerin genel olarak histereskopi yöntemi ile rahim içerisinde alınması sağlanır ve içerisinden alınan poliplerin patolojik incelenmesi yapılır. Gerekli olan tedavi sonuca göre uygulanır. Böylelikle iyileşme süreci kolaylıkla sağlanırken; poliplerin düzenli olarak takip edilmesi, yani hastanın daha sonrasında da belirli periyotlarda tedavisinin yapılması ve bu bölgenin polip varlığının bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi oldukça önemlidir.

Açık polip ameliyatı ve sonrası

Rahimde bölgesinin içerisinde bulunan polipin yapısı itibarıyla kürtajla değil de açık ameliyat şeklinde sezaryen gibi yöntem ile bu bölgede bulunan poliplerin gözle görülerek alınması daha sağlıklı da olabilir. Bu yapılacak yönteme doktorun muayene sonrasında kendisinin karar vermesi oldukça önemlidir. Açık ameliyat sayesinde rahim ve yumurtalıkların da gözle görülerek tedavi edilmesi önemlidir. Açık ameliyat esnasında buradan alınan polipin patolojik inceleme sonrasında iyi ya da kötü huylu olmasına bağlı tedavi uygulanır. Gerekli tedavi için uygun yöntem kullanılır. Ancak açılan rahim bölgesinde bulunan poliplerin alınması yumurtalara yapışık olduğu için bu bölgede zarar verip vermemesi açısından açık ameliyat edilmesi oldukça sağlıklıdır. Çünkü rahimde bulunan polipin verdiği zararın ve diğer organlara verdiği zararın fark edilmesi açısından oldukça önemlidir. Açık ameliyat ile yapılan polip ameliyatı sebebiyle hastanın belirli bir süre iyileşme süresinde sancılar ve ağrılar çekmesi gözlenebilir. Ameliyat sonrasında kapatılan bölgenin dikiş iplerinin erimesi dikiş alınması gibi problemleri ortadan kaldırır. Ancak kesik sebebiyle bu bölgede oluşan sancı ve ağrıların giderilmesi için ağrı kesici ilaçların kullanılması sağlanır. Açık ameliyat ile rahim bölgesine ulaşmak için karın bölgesinin altında oluşan kesik sebebiyle hastanın enfeksiyon kapmaması için gerekli ilaç ve kremleri kullanması tavsiye edilir. Özellikle steril bir ortamda hastanın iyileşmesi sağlanırken; hastanın birkaç gün yatarak dinlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca hastanın belirli bir süre bu bölgede bulunan ağrı sebebiyle günlük işlerini yapmasında zorlanmalar gözlenir. Polip ameliyatı olan kişinin normal yaşantısına dönmesi yaklaşık olarak bir ay süreyi bulabilir. Bu tedavi sonrasında tekrar rahim içinde polip oluşması gözlenebilir.
" } ] }