{ "title": "Prostat Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/prostat-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 18:58:48", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Prostat Ameliyatı, İdrar kesesinin en alt kısmında yer alan ve yalnızca erkeklerde bulunan bir organ olan prostat, vücuttan idrar ve cinsel beraberlik sonrasında gelen meninin dışarı atılmasını sağlar. Bazı erkekler de özellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde prostat bezi büyür ve hastada birtakım şikâyetler meydana getirebilir. Bu durumda en çok şikâyet edilen durum idrar yapmada yaşanan zorluk ve idrarın azalmasıdır. Bu şikâyetlerde hastanın rahatsızlığı eğer üst düzeyde değil ise ilaç tedavisi uygulanır. Fakat ilaç tedavilerinin yeterli gelmedi durumlarda prostat rahatsızlıklarında en çok uygulanan yöntem ameliyatlardır.

Tur prostat

Oldukça basit ve başarı sağlanan bu ameliyat, prostata idrar yolundan idrarın akışına sağlayacak düzeyde bir oluk açılması ile yapılır.

Lazer prostat ameliyatı nasıl yapılır?

Yeşil ışık ameliyatı olarak da bilinen bu ameliyat şekli en çok tercih edilen tur prostat ameliyatı ile aynı etkiyi gösterir. Bu ameliyatın hastada birçok faydasını görmek mümkündür. Ancak bu ameliyatta hastadan patolojik inceleme yapılması için parça alınmaz. Lazer ameliyat şeklinde hastanın idrar yolundan girilir ve prostatın büyüyen kısımları lazer ışıkları sayesinde buharlaştırılır ve ortadan kaldırılması sağlanır.

Lazer prostat ameliyatı nasıl yapılır?
Tur prostat ameliyatı (Kapalı prostat ameliyatı)

Bu ameliyat yönteminde de birçok ameliyatta kullanılan endoskobik aletler kullanılır. Tur prostat ameliyatı hastanın idrar yolundan bir parmak kalınlığında metal bir sonda ile girilerek uygulanır. Metal sondanın içine steril bir sıvı verilir ve görüntüyü gerçekleştiren endoskopik cihazlar ve elektrokoterizasyon sayesinde prostat bezesi bölüm bölüm idrar yolundan alınır. Bu ameliyat sonrasında hastanın idrar yoluna idrarını yapabilmesini sağlayacak kauçuk bir sonda takılır ve bu sonda doktorun belirleyeceği süre boyunca hastada kalır.

Açık prostat ameliyatı nasıl yapılır?

Hastanın prostat bezi oldukça büyük bir boyuta ulaştı ise ya da idrar kesesinin küçük olması nedeniyle endoskobik cihazların girişi gerçekleşmiyor ise bu durumlarda hastaya açık prostat ameliyatı uygulanır. Açık prostat ameliyatı hastanın karın bölgesinin at kısmına ufak bir kesik yapılır ve idrar kesesine ulaşılıp idrar kesesi açıldıktan sonra idrar kesesinin alt kısmında yer alan prostat bezi kapsülünün içindeki kısımlar alınarak yapılır. Açık Açık ameliyat sonrasında hastaya karın bölgesinden biri idrar kesesinin içine diğeri ise idrar kesesinin dışına yerleştirilen iki tane kauçuk hortum ve idrar yolundan idrar sondası takılır. Hastanın karın bölgesinden takılan hortumlardan verilen serum ile devamlı yıkama işlemi uygulanır. Ameliyat sonrasında idrar sondası ve hortumlar doktorun belirleyeceği zaman boyunca hastada kalır.

Prostat ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi

Kapalı ameliyat sonrasında hasta genellikle üç gün hastanede kalır. Bu üç gün sonrasında hastanın idrar sondası çıkarılır ve doktorun gerekli gördüğü durumlarda hastaya serum ya da antibiyotik tedaviler uygulanabilir. Hastanın idrar sondası çıkarıldıktan sonra idrar yapması beklenir ve hastanın idrarını rahat yaptığı takdirde bazı antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilerek evine taburcu edilir.

Açık prostat ameliyatı sonrasında ise hasta idrar sondası ve hortumları çıkarılmadan bir hafta hastanede kalır. Bir hafta sonrasında hastanın sonda ve hortumları çıkarılır ve dikişleri alınır. Hastaya antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilerek taburcu edilir.

Prostat ameliyatı sonrası hastaların dikkat etmesi gereken durumlar
" } ] }