{ "title": "Prostat Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/prostat-kanseri-ameliyatti.jpg", "date": "18.01.2024 22:33:43", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Prostat kanseri ameliyatı, erkeklerin genital bölgesinde yer alan ve salgı yapan hücrelerin anormal gelişiminin tedavisinde kullanılır. Prostat mesanenin çıkışını çevreleyen ve meninin akışkanlığında rol oynayan bir salgı bezidir. Salgılamayı yapan hücrelerden ve çevresindeki dokulardan meydana gelir. Prostat kanserine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte yüksek ihtimal genetik yatkınlık sebebiyle meydana geldiği düşünülmektedir. Prostat kanserinin çoğu babadan oğula kalıtım yoluyla geçmektedir. Prostat kanseri olan hastaların erkek çocuklarında veya erkek kardeşlerinde prostat kanserine yakalanma riski diğer hastalara göre 2-9 kat daha yüksektir. Prostat kanseri kontrolleri 50 yaş ve üzerinde araştırılırken eğer ailede prostat kanseri mevcudiyeti varsa bu araştırma 40 yaş üzerinde yapılır. Diğer bir yandan ilerlemiş yaş, olumsuz çevre koşulları, yağlı beslenme, hormonlar, vitamin eksikliği gibi etkilerin de meydana gelmesine sebep olmaktadır.

Yapılan araştırmalarda prostat kanserinin 70 yaş üzeri erkeklerin yarısından fazlasında, 90 yaş üzerindeki erkeklerin ise hemen hemen hepsinde de mikroskobik düzeyde görüldüğü anlaşılmıştır. Yapılan bir diğer araştırmada ise hiçbir rahatsızlığı olmayan bir erkeğin hayatı boyunca prostat kanserine yakalanma riskinin yaklaşık olarak %17 olduğu kanıtlanmıştır. Yani ortalama olarak her sağlıklı 6 erkekten biri prostat kanserine yakalanma riski taşır. Prostat kanserinin kendine özgü bir özelliği vardır. Bu da birbirinden çok farklı karakterde olan latent form ve klinik aktif forma sahip olmasıdır. Latent formda hastalık hayat boyu hiç tanı konmadan sessiz kalabilirken klinik aktif form ise mesanenin dışına çevre dokulara sıçrayarak yayılabilir. Erken teşhis konulmadığı taktirde prostat kanseri lenf düğümleri ve kemikler başta olmak üzere akciğer, karaciğer ve diğer organlara da yayılabilir.

Prostat kanseri ameliyatı kararı nasıl alınır?

Prostat kanserinin belirtileri ortaya çıkmadan önce erken tanısı için bazı tarama yöntemleri kullanılır. Bu tarama yöntemleri en az yılda 1 kez yaptırmak koşuluyla 50 yaşından sonraki tüm erkeklere önerilmektedir. Prostatın parmakla muayenesinde bölge vazelinle kayganlaştırılıp eldivenli parmak ile makattan prostat muayene edilir. Hastanın kan örneğinde laboratuvarda, PSA adı verilen prostatın kanallarını ve asinilerini döşeyen hücrelerden salgılanan bir enzim testi yapılır. Bunların dışında hastadan başka tetkikler de istenebilir. Ultrason ile prostat bezindeki anormal bölgeler ve mesane görüntülenir. Rektum yoluyla prostata bir iğne batırılarak test için doku örneği alınır ve bu dokuda kanser hücrelerinin varlığını araştırır. Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsiyle konulur. Cerrahi yolla da prostata ait belirtiler ortadan kaldırılabilir.

Prostat kanseri ameliyatı nasıl yapılır?

Prostat kanseri ameliyatı acık ve kapalı olarak 2 farklı yöntem ile yapılır. Açık ameliyat hastanın göbeğinin altından 10-13 santim arasında bir kesi açılarak yapılar. Açılan kesikten mesane ve prostat bölgesine ulaşılır. Mesane yolunu tıkayan dokular bütün halde o bölgeden çıkarılır ve prostat kapsülü yerinde bırakılır. Kesi yerleri dikiş ile tutturularak hasta ameliyattan çıkarılır. Sonda açık prostat ameliyatı sonrası 5-7 gün hastada takılı kalır. Kapalı ameliyatta ise kesi yapılmaksızın penis ucundan prostat bölgesine ulaşılır. Penisin ucundan prostat bölgesine gönderilen kamera sayesinde ameliyat monitörden izlenerek yapılır. Mesane yolunu tıkayan dokular parçalar halinde parçalar halinde o bölgeden çıkarılır. Sonda kapalı prostat ameliyatı sonrası 2-3 gün hastada takılı kalır. İki yöntem arasındaki en büyük fark sondanın hastada takılı kalma süresidir. Prostat kanseri ameliyatı sonrası çıkarılan parçanın ne huylu olduğu anlayabilmek için patolojiye gönderilmesi gerekir. Sonuç beklenenin aksine, kötü huylu prostat çıkarsa hastaya kemoterapi ve radyoterapi gibi ek tedavi yöntemleri uygulanır.
" } ] }