{ "title": "Rahim Alma Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Rahim-Alma-Ameliyati-89.jpg", "date": "20.01.2024 05:17:34", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Rahim alma ameliyatı, tıp alanında histerektomi olarak isimlendirilir. Eğer rahimde kanser, şiddetli kanamalar, miyom ve rahmin diğer organlara yapışması gibi bir durum ortaya çıkarsa ameliyat yapılması gerekmektedir. Rahim alma ameliyatı çoğunlukla miyomlardan kaynaklı yapılmaktadır. Miyomlar rahimde meydana gelen, rahim duvarının dokusundan kaynaklanan, çapları genellikle 1-15 santim arasında değişen iyi huylu tümörlerdir. Fakat daha büyük çaplara da ulaşabilen bu tümörler nadiren de olsa kötü huylu tümöre dönüşebilir. Bu tümörlere 25-35 yaş arası kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.

İlerleyen yaşla beraber görülme sıklığı da artmaktadır. Rahimde görülen kanamaların ve yaşanan ağrıların nedenleri miyomlardan ve döl yatağı içinde yer alan polip ismi verilen et parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Rahim alma ameliyatı sadece rahmin çıkarılması işlemidir. Ameliyat sonrası hastalar bir daha hiç adet göremezler. Rahim cinsel ilişkiyi sağlayan organ olmadığı için ameliyat sonrası cinsel ilişki kurulmasında bir farklılık oluşmamaktadır. Döl yatağı zarının kalınlaşması, rahmin dışarı sarkması, adet ağrılarının şiddetli olması, pıhtılı ve zor geçen adet dönemleri, kasık ağrıları ve ilişki sırasında aşırı derecede ağrı çekme gibi durumlar da rahim alma ameliyatı için nedenler arasında sayılmaktadır. Ameliyat sırasında rahimle birlikte yumurtalıklar çıkarılmadığı takdirde menopoza ait belirti ve komplikasyonlar oluşmamaktadır. Fakat rahimle birlikte yumurtalıklarda çıkarılmışsa ameliyat sonrası hormon replasman tedavisine başlanmaktadır. Çünkü cerrahi yöntem ile gerçekleşen menopoz doğal yoldan menopoza girişten çok hızlı olduğundan sıkıntılar anında başlayıp, gelişecektir.

Doğumda acil durumlar ve doğum komplikasyonları durumunda da acil rahim alınması gereken durumlar doğumla ilgili komplikasyonlarda uygulanabilmektedir. Doğum sonrasında rahim kanamasının durdurulamaması, onarılamayan rahim yırtıkları, bebeğinin eşinin -plasentanın ayrılması olgularında gerekli olabilmektedir.

Rahim alma ameliyatı nasıl uygulanır?

Rahim alma ameliyatı karından ve vajinal yoldan olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Fakat ameliyatların çoğu karın yolundan uygulanır. Ameliyat sırasında rahimi yerinde tutan tüm bağlar ve tüm damarlar özel aletlerin yardımı vasıtası ile kesilir ve özel dikişlerle bağlanır. Rahim çıkarıldıktan sonra vaginal cuff ismi verilen vajinanın kubbesi ve batın kapatılır. Bu sırada rahimle komşu olan idrar torbası, bağırsaklar ve idrar toplama kanallarının zarar görmemesi sağlanmaktadır.

Rahim alma ameliyatı sonrası iyileşme süreci

İdrar kesesinin travmatize yaşamasından dolayı hasta idrarını yapmakta zorlanabilir. Bu sebeple idrar sondası yaklaşık bir gün kadar hastaya takılır. Tuvalet yapılırken şiddetli ıkınmalardan kaçınılması gerekir. Ameliyat günü hastanın hiçbir şey yememesi gerekir. Özellikle posalı ve vitamin açısından zengin sıvılar tercih edilmelidir. Gaz yapıcı içeceklerden kaçınılması gerekir. Vücudun bağırsak hareketleri başladıktan hemen sonra, hastalarda sıvı gıdalarla beslenmeye başlanabilir. Hasta kısa zamanda ayağa kalkmamalıdır. Dikişlerin tam iyileşebilmesi için ameliyattan sonraki 6 hafta içinde kesinlikle fazla ağırlık kaldırılmamalıdır. Banyo, vücuda su dökülerek yıkama şeklinde yapılması gerekir. Ameliyat sonrası hastanın dikkat etmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girilmemesidir.

" } ] }