{ "title": "Rahim İçi Polip Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/rahim-ici-polip-ameliyati-7597.jpg", "date": "21.01.2024 05:03:39", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Rahim İçi Polip Ameliyatı, Polipler genelde boyları küçük ve iyi huylu tümörlerdir. Vücutta rahim ağzı, safra kesesi, ses telleri, bağırsaklar gibi birçok yerde çıkabilirler. Rahimde oluşan polipler bulundukları dokunun normalde fazla büyüyerek rahim boşluğuna itilmesi ile ortaya çıkar. İki tür polip vardır bunlardan biri saplı poliplerdir. Bu polipler zaman içinde rahimden dışarı doğru sarkma yapabilirler. Diğer polip şekli ise geniş tabanlı poliplerdir. Polip oluşumuna neden olan sebepler pek bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalara östrojen kaynaklı olabileceği saptanmıştır. Bazı bilim adamlarına göre genetik patojenlerle ilgili olabileceği ileri sürülmektedir. Bazı yapılan çalışmalarda günümüzde kadınların %50'sinde polip olduğu tespit edilmiştir. Polipler her yaşta kadınlarda görülür. En çok görülme sıklığı ise 39-50 yaş grubudur. Polipler iyi huylu tümörler oldukları için kanserleşme olasılığı oldukça düşüktür.

Rahim İçi Polip Ameliyatı nasıl yapılır?

Polipler genelde herhangi bir şikâyete neden olmaz kontrollerde ya da ultrason muayenesinde tesadüfen ortaya çıkar. Görüldüğü zaman cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Eskiden polip ameliyatları kürtaj yöntemi ile yapılmaktaydı. Fakat polipler çok oynak bir yapıya sahip oldukları için kürtaj sırasında alınamama riski çok yüksekti. Bu nedenle tıp tarihindeki gelişmelerle birlikte bu tip cerrahi müdahaleler histeroskopi ile yapılmaya başlanmıştır. Histeroskopi, bir teleskopla rahim bölgesine girilerek tanısal ve cerrahi işlemlerin gerçekleştirilmesine yarayan endoskopik bir cerrahi yöntemdir. Bu işlem muayene sırasında ağrısız bir şeklide yapılmaktadır. Fakat bu şeklide müdahale istemeyen hastalara genel anestezi uygulanır. Çok kısa bir operasyondur. Hastanın hastane de yatması gerekmez ve 1-2 saat içerisinde normal yaşantısına geri döner. Yine de o gün dinlenmesi daha faydalıdır. Rahimdeki polip alındıktan sonra herhangi riskli bir duruma karşı patolojiye gönderilmesi gerekir. Menopoz döneminde görülen polipler kanser riski taşımaktadır. Rahimde poliplerin oluşturduğu kanamayı durdurmanın en etkili yolu kanamanın nedenini yok etmektir. Yapılan araştırmalarda 2 santimden küçük olan poliplerin tüp bebek şansını azalttığından dolayı düşüklere neden olabileceği saptanmıştır. Bu yüzden rahim bölgesinin poliplerden temizlenmesi gerekir.

Yapılan rahim içi polip ameliyatından sonra patolojiye gönderilen poliplerin yaklaşık sonucu 15 gün içinde belli olur. Duruma göre eğer hastada kanser rahatsızlığı gibi bir durum söz konusu ise rahmin komple alınması gerekebilir. Zorlu ve yıpratıcı bir süreç olacağından hastanın psikolojik destek alması gerekebilir. Kişilerin etraflarında bu tarz rahatsızlık yaşayan hastaları yalnız bırakmaması, ellerinden geldiği kadar destek olması gerekir.

" } ] }