{ "title": "Rahim Sarkması Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/rahim-sarkmasi-ameliyati-7403.jpg", "date": "21.01.2024 12:09:56", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Rahim Sarkması Ameliyatı, Rahim sarkması kadınlarda rahmi tutan bağların gerektiği yerden sarkması yer değiştirmesidir. Rahim sarkması sadece rahim değil rahimle beraber idrar torbası ve kalın bağırsağın son bölümünü de beraber aşağıya çekilmesine neden olur. Normalde bu organları tutan bağlar vücudun gerektiği şeklinde hareket ederler.

Rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır?

Rahim sarkması ameliyatı yapılmadan önce iyi bir Uzman jinekolog tarafında değerlendirilmesi gereklidir. Hastaya hangi yönden tedavi edileceğine karar verilir. Genelde hastaya vajinal yolla veya karından tedavi uygulanır.

Vajinal yol tedavisinde varsa rahim yoksa vajen tepesi pendisi oluşturulan bağlardan birinin arkada asılmasını uygulan ılır. Diğer yöntem ise cinsel aktivitesi olmayan hastalara ve büyük ameliyatı kaldıramayan hastalarda vajen kapatılması ameliyatı yapılır. Bu ameliyat hastanın rahim duvarlarını kat kat içeri itilerek vajenin kapatılmasıdır. Böylece rahim sarkması ve idrar kaçırma sorunu ortadan kalkmış olur.

Rahim sarkması ameliyatında hasta uyutulma belden aşağı uyuşturulmasıyla yapılır. Ameliyatta gerek görüldüğünde ilave olarak anestezide verilebilir. Ameliyat epidural veya spinal anesteziyle yapılabilir. Rahim sarkması ameliyat süresi vajinal yolla veya karında yapılan ameliyata göre değişebiliyor. Kapalı ameliyatla rahim alınması ve idrar torbasının kaldırılması ile hastanın eski sağlığına kavuşması sağlanır.

Rahim sarkması ameliyatı vajinal yolda yapılırsa yaklaşık 1 saate yapılır. Kapalı yapılan laparoskopik, robotik cerrahi ameliyatlar 3-4 saat sürebiliyor.

Belirgin şekilde rahim sarkması varsa karın bölgesinde girilerek rahim bağları yukarı çekilir. Bu gibi tedavide ileride rahim sarkması tekrardan ortaya çıkabilir. Cerrahi müdahaleyle vajinanın ön ve arka duvarındaki fazla dokular alınıp vajinanın daraltılması yapılır.

Laparoskopi en başarılı ve iyi sonuç veren işlemdir ve ileride rahim sarkmasının tekrarlanmasını önleyen yöntemdir. Diğer bir ameliyatta karından yapılan ameliyattır. Bu ameliyat uzun sürmektedir robot yardımıyla yapılan ameliyattır.

Ameliyat yerine vajinaya rahmi destekleyecek ve rahmi yukarıda tutacak pesser yerleştirilir. Bu tedavide hastanın çok özel durumları olmadıkça uygulanılmaz. Yaşlı kadınlarda ve ameliyat kaldıramayacak durumda olanlarda uygulanır.

Rahim sarkması ameliyatında oluşacak riskler: Rahim sarkması ameliyatı hastaya uygun olan şekilde yapılmazsa rahim sarkması tekrarlanabiliyor. Ameliyat her yaştaki hastalara uygulanabilir fakat hastaya anestezi verilmesi önemli hastalığı olan kişilerde sakıncalı olabilir. Bu durumda o hastaya ameliyat yapılmaz. Ameliyat sonrası yaranın tamamen iyileşmesini beklemeden denize, saunaya girmek herhangi bir enfeksiyon kapmasını önlemek amaçlı yasaklanır.
" } ] }