{ "title": "Safra Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/safra-ameliyati-6110.jpg", "date": "21.01.2024 01:42:19", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "
Safra ameliyatı; safra kesesinde taşların rahatsızlıklar oluşturması ile alakalı durumlarda safra kesesi ile kapalı yöntem ile alınması işlemidir. Safra kesesinde iltihaplanmalar olmasından, taşların tekrarlayıcı ve ağrılı nöbetler gibi sancılar olması sebebi ile, taşlardan kaynaklı hastalarda bulantılar, hazımsızlıklar, karın bölgesinde ağrılar gibi şikâyetler olunca, pankreatit hastalıkta gelişmiş ise safra kanallarında tıkanmalar başlamış ve sarılık görüldü ise ameliyat ile müdahale edilmesi gerekir.

Safra ameliyatı öncesinde yapılan hazırlıklar ise

Ameliyattan önce anestezi doktoru hastayı muayene eder. Hasta coraspin, aspirin ve benzeri kanı sulandıran ilaçlar kullanıyor ise bu ilaçların kullanılması bırakılarak 5-6 gün beklenir. Bu işlem yapılmaz ise ameliyat esnasında kanama gibi riskler oluşabilir. Ameliyattan önce gece 24:00'den sonra hasta su dahil içip tüketmemelidir. Daha önce sarılık geçirmiş olan hastalar bu durumla ilgili bütün kan tahlillerini yaptırmalıdır. Başka olağan hastalıklar da var ise bunlarla alakalı tahlillerde yaptırmalıdır, bu hastalıklarla alakalı ilaçları az su ile içilmelidir. Hastalar ameliyat ile bilgilendirilmeli ve risklerini bilmeli ve onay formunu okuyarak imzalamalıdır.

Safra ameliyatı nasıl yapılır?

Safra ameliyatı genellikle laparoskopik tekniği ile yapılır. Yapılacak işlemler karın bölgesinde açılacak küçük kesiler ile içine girilen çubuğa benzeyen alet yardımı ile yapılır. Ameliyatta hastalar için genellikle tam uyutulan genel anestezi yöntemi ile edilir. Ameliyat ile amaç safra kesesinin karın kısmındaki bağlantısından ayırarak, içerisinde olan çamur ve taşlar ile tamamını içerisinden çıkarmaktır.
" } ] }