{ "title": "Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/safra-kesesi-ameliyati(3).jpg", "date": "21.01.2024 05:37:35", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası; Genellikle sıkyapılan bir ameliyat olmasına nazaran, sonuçta cerrahi bir müdahale olduğundan ötürü, safra kesesinin alınması, vücudun bazı işlevlerini yerine getirirken zorlanmasına sebep olabilir. Safrakesesi ameliyatı sonrasında görülen sorunlar arasında çok nadir olarak safra kaçağı, pankreatit daha çok ve uzun süreli olarak da ishal yaşanabilir. Ameliyat sonrası, birkaç gün Uzman tarafından bol sıvı ağırlıklı beslenme verilebilir. Ameliyat ardından, ağır ve yağlı yemeklerden uzaklaşıp, bol mineral ve vitamin içeren bir beslenme programına geçilmelidir.

Safra kesesi ameliyatı için iki çeşit seçenek bulunmaktadır. Birincisi kolesistektomi cerrahi, ikincisi ise laparoskopik cerrahi yöntemidir. Kolesistektomi karın bölgesini çevreleyen, daha geniş bir alanı ilgilendiren bir ameliyattır. Laparoskopik ameliyat ise safra kesesinin bulunduğu bölgeye yüzeysel küçücük delikler açılarak ulaşılması ve bu deliklerden yapılan cerrahiyle kesenin yerinden alınmasıdır. Laparoskopik cerrahi daha küçük bir alanda gerçekleştirildiğinden ötürü, rutin kolesistektomi operasyonuna nazaran iyileşme süreci daha kısa ve sorunsuz olabilir. Hangi ameliyat şeklinin kullanılacağına sağlık durumuna, safra kesesinin ve çevre organların durumuna göre doktor karar verecektir.

Uzman doktor, ameliyat sonrasında yenilmesi ve yenilmemesi gereken gıdalar konusunda bilgiler verecektir. Bunlara dikkat edilmesi, daha sonra safra ile alakalı başka bir sorun yaşamamak açısından önem taşımaktadır.
" } ] }