{ "title": "Safra Kesesi Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/safra-kesesi-ameliyati(2).jpg", "date": "20.01.2024 00:18:38", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Safra kesesi ameliyatı, Safra karaciğerde üretilen bir sıvı olup, buradan bağırsağa dökülen bir salgı olarak yer alır. Salgı vücutta bulunan yağ ve yağda eriyen vitaminlerin eritilmesinde rol oynar. Böylelikle bazı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Günlük yaklaşık olarak karaciğere ortalama 600 ml safra üretilir ve safra kanalı aracılığı ile onikiparmak bağırsağa dökülür. Safra kesesi karın üst sağ tarafında yer alan karaciğerin alt bölümünde yapışık armut şeklinde bir organdır. Küçük bir kanala bağlantı halinde olup; karaciğerin ürettiği salgı yardımıyla vücut işlevinde yer alır. Safra kesesi yaklaşık olarak 50 ml civarında olup; genellikle hacminin 6 katına kadar hacmini artırabilir. Safra kesesi yaşam için vazgeçilmez organlar arasında yer almaz. Bu bölümde iltihap gibi problemler oluştuğu zaman bu organın alınması gerekir, bu organ vücutta noksanlık yaratmaz.

Safra kesesinde taş oluşması

Safra kesesinde, karaciğer tarafından üretilen sıvının bir kısmını toplanır. Kolesterol, lesitin, kalsiyum gibi maddeler safrada toplanırken; çözünürlük azalır ve sıvı içeriği aşırı derecede yoğunlaşır. Böyle durumlarda bu maddeler kristalleşerek tortu oluşturur. Kristaller kalsiyumlu tanecikler olup; safra kesesi duvarında salgılanan madde ile birleşerek safra çamuru meydana getirir. Uzun süren çamur oluşması safra kesesinin kasılıp gevşeme fonksiyonunda iç yüzünde salgı solüsyonunun bozulmasına neden olur. Önce çamur halinde bulunurken zamanla sert bir şekilde oluşur ve safra taşı haline gelir. Safra kesesi taşları kahverengi renkte olup; kolesterol taşları iken az bir kısmı siyah ve kahverengi olarak bulunur. Kalsiyum bilurubin içeren pigment taşlarıdır. Bu taşların kişiye rahatsızlık vermesi ile şikâyetlere sebep olması halinde bu bölgede cerrahi işlem ile safra kesesi taşı çıkartılır.

Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?

Safra kesesi ameliyatı safra kesesinin cerrahi olarak vücuttan çıkartılması işlemidir. Açık ameliyat olarak yapılan bu yöntemin yanında kapalı olarak laparoskopik teknikler ile safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilebilir. Günümüz teknolojisinde tercih edilen ameliyat şekli kapalı olan laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilen safra kesesi ameliyatı olan kapalı ameliyat hasta açısından daha sağlıklı olur. Ameliyat sonrasında ağrı daha az yaşanır ve iyileşme süresi daha kısa olan yöntemdir. Tüm hastalara kapalı ameliyat uygulanması düşünülürken; kapalı ameliyatın mümkün olmadığı çok nadir durumlarda safra kesesinin açık şekilde ameliyat yapılması sağlanır. Safra kesesi içindeki taş nedeniyle ameliyat yapılıyormuş gibi bir algı oluşsa da asıl sebep safra kesesinin bozulmuş olmasıdır.

Safra kesesindeki taş varlığı ekstra sonuçlara sebebiyet verdiğinden dolayı sadece safra kesesi içindeki taşların ortadan kaldırılması sorunu çözmez. Safra kesesi tümüyle vücuttan çıkartılmasıyla bu işlem sağlanır. Safra kesesi ameliyatı olması gereken kişilerin genelde hazımsızlık, şişkinlik, yemeklerden sonra bulantı, karın sağ üst tarafında yanma ve ağrılar gibi problemler çekmesi gözlenirken; öncesinde iltihaplanmış hastalara safra kesesi ameliyatı uygulanır.

Kısa sürede ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalara acil ameliyat gerektirir. Safra yollarında tıkanmaya bağlı olarak sarılık olup; tıkanıklığı endoskopik yolu açılmış olan hastalara ameliyat yapılması gerekir. Safra kesesinde taş ve çamur olmadığı halde safra kesesinde şişme, duvarlarında kalınlaşma, iltihaplanma gibi şikâyetlerde safra kesesinin alınması gerekir. Safra kesesinde oluşan polip sonrası safra kesesine bağlı şikâyetlerde hastalara safra kesesi ameliyatının uygulanır.

Kapalı şekilde safra kesesi ameliyatı çubuk şeklinde aletlerle ameliyat yapılır. Hastanın tümüyle uyutulduğu genel anestezi yöntemi kullanılır. Safra kesesinin karın içindeki bağlantılarından ayrılarak tamamının vücuttan çıkartılması sağlanır. Göbekten küçük bir boru sokularak karın boşluğu yaklaşık olarak 4 litre gaz ile şişirilerek; çubuk biçiminde bir kamera vücuda gönderilerek bu işlem gerçekleştirilir. Çubuk içerisinde kamera gönderilerek karın içerisindeki işlemler ekrana yansıtılır ve cerrahi aletler için görüş imkânı ve hareket kolaylığı sağlanır. Sol kaburga altından üç tane küçük boy çubuk biçimindeki cerrahi aletler içeri yerleştirilir. Cerrah karın içerisindeki organları, kullanmakta olduğu aletleri ve yaptığı işlemleri ekrandan izleyebilir. Ameliyat esnasında safra kesesinin damarı ve kanalı bulunarak titanyum zımbalar ile bu bölgeler kapatılır. Karaciğere yapışık olduğu yerden sıyrılıp, vücutta serbest hale getirilir. İşlem bitirildikten sonra gaz vücuttan boşaltılarak; kesikler gizli dikişler ile kapatılır. Yaklaşık olarak 20 dakika ve bir saat arasında değişiklik gösteren ameliyat, ciddi derecede iltihaplı olan safra kesesi ameliyatı daha uzun sürer. Hastanın genel sağlık koşulları safra kesesi ile komşu olan organların yapısı dikkatle kontrol edilir.

Safra kesesi ameliyatı sonrası

Safra kesesi ameliyatı sonrasında hasta bir saat sonra kalkıp yürüyebilir. Ameliyattan 5 saat sonra ağızdan gıda almaya başlayabilir. Hastaya serum gibi ilaçlar takviye edilir. Ameliyat gecesi hafif derecede karın ağrısı, sırt ağrısı gibi şikâyetler oluşur. Ağrı kesici ilaçlar sayesinde bu ağrıların giderilmesi sağlanır. Bu ameliyat ile hastanın bir gün hastanede kalması yeterli olup; gerekli testler yapıldıktan sonra hastanın taburcu edilmesi sağlanır. Taburcu esnasında ağrı kesici ilaçlar ile enfeksiyon ihtimalini giderici antibiyotik kullanması tavsiye edilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmesi ile hasta kısa sürede iyileşir.
" } ] }