{ "title": "Şaşılık Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Sasilik-Ameliyati-Sonrasi-39.jpg", "date": "20.01.2024 07:16:16", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Şaşılık Ameliyatı Sonrası, Her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesine şaşılık adı verilir. Her bir gözde göz dışı kaslar bulunur. Bu kaslardan herhangi birinde yaşanan en ufak bir kuvvet azlığı şaşılığa neden olur. Bazı durumlarda kuvvet fazlalığı da şaşılığa neden olur. Şaşılığın en belirgin özelliği, bir göz düz bakarken diğer göz içe, dışa, yukarı veya aşağı kadar şekilde olabilir. İleri şaşılık durumunda her iki gözde de kaymalar görülebilir. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Farklı nedenlerle şaşılık oluşabilir. O nedenle tedavi kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Şaşılık her yaşta tedavi edilebilir bir göz problemidir. Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis ise şaşılık tedavisi daha kısa sürede gerçekleşir. Şaşılık önce gözlükle tedavi edilmeye başlanır. Eğer gözlükle tedavi sonuç vermezse ameliyata başvurulur.

Şaşılık ameliyatı göz küresinin dışında yer alan kaslar üzerinde gerçekleşir. Şaşılığın düzeltilmesi ve gözlerdeki paralelliğin sağlanması için çeşitli teknikler kullanılır. Bu teknikler sayesinde duruma göre; kasların güçleri arttırılır, azaltılır veya kasların etki noktaları değiştirilir. Hasta, ameliyat sonrası birkaç saat hastanede gözetim altında tutulur. Daha sonra hasta, evine gidebilir.

Şaşılık Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şaşılık ameliyattı sonrası, ilk gece göz bir bandajla kapalı tutulur. Ertesi gün ilk pansumanı yapılır. İlk bir hafta içerisinde göz kapaklarında şişlik, morarma ve kızarıklık olması olağandır. Genellikle ameliyat sonrası gözün normal görünümüne kavuşması 6 hafta civarında sürer. Bu süreçte gözlerin kaşınması, sulanması gibi durumlar normaldir. İyileşme sürecinin uzamaması için gözlerin alerjik bazı reaksiyonlara ve enfeksiyonlara karşı iyice korunması gerekir. Bunların yanı sıra ilk bir hafta toz, duman gibi çevresel etkenlerden korunmaya özen gösterilmelidir. Eğer hasta hafif bir işte çalışıyor ya da okul çağında bir çocuk ise 2-3 gün içerisinde normal hayatına dönebilir. Duş alırken ameliyatlı göze su ve sabun temas etmemesine, uyurken bu gözün üstüne yatmamaya, gözü ovuşturmamaya çok dikkat edilmelidir. Her zaman, şaşılık ameliyatı sonrası gözlük kullanımına son verileceğine inanılır. Fakat bu ameliyatın, gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmak gibi bir amacı ve yararı yoktur. O nedenle gözlük kullanan bir hasta, ameliyattan sonra da aynı gözlüğüne mutlaka devam etmelidir. Ayrıca şaşılık ameliyatı sonrası en önemli konu, yaklaşık 1,5-2 ay geçici çift görme dönemi yaşanmasıdır. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Bu, artık paralel olan ve bir arada gören gözlerin bu duruma alışması için gerekli bir süreçtir.
" } ] }