{ "title": "Ses Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/ses-ameliyati.jpg", "date": "18.01.2024 23:14:58", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Ses Ameliyatı, Her türlü duygumuzu ifade için kullandığımız ses ile istenilen renge bürünerek, kimi zaman merhameti, kimi zaman nefreti, sevgiyi, sevinci, ümitsizliği, acıyı ve özlemi şeklinde bütün bu anlamları ile daha da etkili bir hale getirir. Hayatımız boyunca sesimiz değişime uğrar. Doğduğumuz andaki sesimiz, ergenlikteki sesimiz ve yaşlandığımızdaki sesimiz, bunların hepsi birbirinden farklıdır ve doğal sürecidir. Ses telleri gırtlak içerisinde bulunur. Sağda ve solda iki tane bulunan ses telleri hareketli organlardır. Nefes alıp verme sırasında yanlara doğru açılırlar. Bu esnada gırtlak kasları ses tellerinin uzunluğunu kontrol ederek birbirine doğru yaklaşır ve titreşimi ayarlarlar. Ayrıca ses telleri yutkunma sırasında yiyecek ve içeceklerin akciğerlere geçmemesi için yardımcı olur. Çünkü ses oluşumu akciğerlerden gelen hava akımı ile kullanılır. Yani akciğerler solunum havasını gırtlağa doğru iter ve gırtlaktaki ses tellerinin arasından geçen hava ile sesi oluşturmaktadır. Bu ses ağız boşluğu, dil, dişler, burun boşluğu ve sinüsler aracılığı ile konuşma halini alır. Şayet ses telleri yanlış veya kötü kullanılırsa çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Bu yüzden sesinden memnun olmayan kişiler arasında ses ameliyatı ile sesi güzelleştirmek için yapılan işlemi içerir. Hatta kalın veya ince sese sahip olan insanlar da çeşitli nedenlerden dolayı ses değişimine ihtiyaç duyabilir. Bazen ses kısıklığı olarak da tanımlanabilir. Sesin azalması veya hiç çıkmaması gibi durumlarda da düşünülebilir. Çünkü ses bozukluğu durumunda meydana gelen çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses değişikliğini oluşturan birçok sebeplere bağlıdır. Ancak bu değişiklerin hepsi doğaldır. İnsan yaşamının bir parçasıdır. Bazı durumlarda sesin bozulması veya kısılması gibi sebepler içeren rahatsızlıklar ise farklı bir olaydır.

Ses Ameliyatı Sebepleri; Genelde ses bozukluğuna sebep olacak etmenler çok çeşitlidir. Bazı hastalıklar ve susuz kalmak ses tellerimizi yıpratır. Ses organı her türlü hastalıktan etkilenebilecek hassas bir yapıdadır. Bunlar arasında kendiliğinden iyileşebilecek sebepler olduğu gibi tedavisinin de ameliyat getirdiği hastalıklar da olabilir. Ses kısıklığının en belirgin sebepleri arasında gırtlakta iltihap, enfeksiyon, alerji, sigara, reflü, uzun süre bağırmak ve çığlık atmak benzeri sebeplerden dolayı meydana gelir. Sesin kalitesi, ses tellerinin ne derecede rahat hareket ettiğiyle ilişkilidir. Ses telleri, senkronize bir şekilde titreşim olursa, çıkan ses de kulağa hoş gelir. Fakat sert bir şekilde zorlanarak bir araya gelirse, ses telleri kalıcı bir şekilde hasar görebiliyor. Nodüller, ses tellerinin kenarlarında travma sonucu oluşan iyi huylu şişliklere denir. Ancak daha uzun süreli ses kısıklıklarının sebebi ise sesin uzun süreli zorlayarak kullanılması şeklindedir. Bu tür ses kullanma alışkanlığına bağlı olarak, ağrılar veya rahatsızlıklar meydana gelir. Yani konuşma ve şarkı söyleme esnasında yanlış kullanımdan kaynaklı ortaya çıkan ses teli nodülleridir. Bunun için en etkili ve bir o kadar zor yöntem, konuşmamaktır.

Ses Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ses kısıklığı uzun süre devam ettiğinde ve ses teli nodülü kalıcı olarak görüldüğünde ihtiyaç duyulan bir ses ameliyatıdır. İlk aşama olarak boyun orta kısmından ya da ağız içinden genel anestezi ile yapılmaktadır. Genelde ameliyat sonrasında hastanede kalınmaz ve ağrılı bir ameliyat değildir. Birkaç gün içinde hasta yeni sesine kavuşur. Bu aşamada ameliyat günü ve diğer günlerde de sulu gıdalar alınması çok önemlidir. Çünkü nadiren ses tellerinde hasar oluşursa kalıcı olabiliyor. Ameliyat yeri birkaç haftada iyileşir. Yapısal olarak diğer bir hastalar arasında, ince sesli erkeklere ve cinsiyet değişimi sonrasında yapılan bir cerrahi uygulamadır. Bu durumda boynun ön kısmından yapılan küçük bir kesi ile lokal anestezi şeklinde yapılmaktadır. Hasta uyanık olacağı için ses kalınlığı da hastanın isteği doğrultusunda ayarlanmaktadır. Bazen boğazda anestezi tüpünün etkisine bağlı olarak ağrı ve farenjit görülebilir. Bunun için buz ve gargara yöntemi ile bu ağrı için tavsiye edilmektedir. Ses ameliyatından sonra da anestezinin etkisine bağlı olarak hafif bir yorgunluk olabilir. Yine boyundan yapılan ameliyat kesiğine bağlı olarak ağrı oluşabilir. Bu durumda ağrı kesici ilaç önerilmektedir. Ses ameliyatı sonrası ellerde uyuşma ve karıncalanma olması kanda kalsiyumun düştüğü anlamına gelir. Kan kalsiyumu düştüğü zaman kalsiyum hapı verilmektedir. Tedavi esnasında pansumanlar değiştirilir. Bu arada ses ameliyatı eden doktor, bir hafta sonra kontrole çağırabilir.
" } ] }