{ "title": "Ses Teli Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Ses-Teli-Ameliyati-71.jpg", "date": "19.01.2024 06:04:49", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Ses Teli Ameliyatı: Davranış tedavisi, ilaç tedavisi ve ses terapisi uygulanmasına rağmen düzelmeyen ses teli nodülleri veya ses teli polipleri bir mikroskop altında, ağız içerisinden salınan metal laringoskop denilen alet yardımıyla eksize edilerek alınmaktadır. Geleneksel olarak mikro cerrahi araçları yardımıyla ve mikroskop altında ses teli ameliyatı yapılması şeklinde tanımlanan bu teknik Microlaryngeal Surgery (MLS) olarak bilinir.

Ses Teli Ameliyatı Yapılması: bu yapılan ses teli ameliyatı tekniğinde, boyundan ilave kesi yapılmasına gerek kalmadan, hastanın başı ameliyat masasında arkaya doğru yatırılıp, sonra, saplı metal boru şeklinde olan bir alet ağız içinden sokulur ve ses telleri görülür hale getirilir. Sonrasında bu metal alet sabitlenip, mikroskop altında ses tellerine müdahale yapılır.

Son yıllarda ses telleri ameliyatı için mikrodebrider, radyo cerrahi (Radyo frekans) ve karbondioksit aracılığıyla yapılan modifiye teknikler geliştirilmiştir.

Ses Teli Ameliyat Riskleri: bu uygulanan her iki teknik için de ses tellerinin alt tabakası olan lamina propria (Lp)'nin hasara uğraması ve skar oluşumu riskleri vardır. İki tekniğin de yıkıcı vokal yan etkilerini önlemek için çok dikkatli ve yetenek isteyen bir cerrahi işlem gerektirir. Bundan ayrı olarak lazer sistemin hava yolunda potansiyel termal bir hasar oluşturabilme riski de vardır. Son 10 yıl içinde, ses teli ameliyatları için, termal hasar ve ses teli hasarı riskinin çok az olduğu, çelik aletlerin kullanıldığı klasik tekniğin kullanımının tercih edilme eğilimi ortaya çıkmıştır. Endolarengeal mikroşirürji veya Mls Ameliyatı için, mikro cerrahi aletleri kullanılır. Genel anestezinin altında ağız içinden sokulan ve hava yolunun mikroskop altında değerlendirilmesine imkân sağlayan Mls aletleri ile ses teli nodül ameliyatı ve ses teli polip ameliyatı yapılıyor.

Ses Teli Ameliyatında Kullanılan Aletler: Ses teli ameliyatında, farklı boyut ve açıları olan, punç biyopsi, açılı makas ve diğer mikro cerrahi aletler kullanılması yardımıyla ses telleri üzerinde bulunan nodul, polip benzeri lezyonlar ve kansere çevirebilme özelliği olan kısımlar alınabilmektedir. Birçok KBB doktorunun sık karşılaştığı bir durum olan ses teli nodülü, davranış, ses terapisi ve ilaç tedavi seçenekleriyle tedavi olmazsa, yukarıda anlatılan klasik Mls ameliyat tekniği ile eksize yapılarak tedavi edilmektedir.

Ses Teli Ameliyatı Sonrası: ses teli ameliyatı genel anestezi altında yapıldıysa, ameliyattan sonraki 4 saat ağızdan yenilip içilme yapılmamalıdır. Yemek borusu veya yutak bölgesine ameliyat yapılmadığından, ses teli nodül ve ses teli polibi ameliyatından sonra, sert sıcak gıda yenilip içilmesinde sakınca yoktur. Ameliyat öncesi reflü varsa, ameliyat sonrası diyet düzenleyip, anti reflü tedaviye başlanması ve kilo kaybı planlanması yapılmalıdır. Sigara ve alkol kullanılmaması ses tellerindeki epitel iyileşmeyi hızlandırır.
" } ] }