{ "title": "Sezeryan Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/sezeryan-ameliyati(1).jpg", "date": "19.01.2024 05:14:52", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Sezeryan ameliyatı, sezaryen ameliyatı normal doğumun sakıncalı ve riskli olduğu durumlarda anne karnından ameliyat ile bebeğin alınmasıdır. Sezeryan ameliyatı için gebeliğin en az otuz beşinci haftayı bitirmiş olması gerekir ya da riskli bir durumda acil bebeğin alınması gerektiğinde uzmanlar kontrolünde ameliyat gerçekleşir. Sezeryan ameliyatı genel anestezi ya da epidural anestezi ile yapılır. Bu kişinin sağlık durumuna göre ya da isteğine göre ayalanabilir. Sezeryan ameliyatı öncesinde kişinin narkoz almaya vücudunun hazır olup olmadığına veya herhangi bir alerjisi olup olmadığını kontrol etmek için bazı testler yapılır ve bir sıkıntı yok ise ameliyata alınabilir.

Sezeryan doğumun gerekli olduğu durumlar
Sezeryan ameliyatı, sezaryen ameliyatı rahmin karnın hemen alt kısmı kesilerek bebeğin alındığı doğum yöntemidir. Normal şartlarda sezaryen doğum yarım saat ile kırk beş dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Sezeryan doğum öncesi rahim temizlenir. Sonda takılır. Ayrıca serum takılır. Doğum da genel anestezi kullanılırsa hasta tamamen uyur ve hiçbir şey hissetmez. Sezeryan epidural yapılacak ise belden uyuşturulur ve sadece belden aşağınız uyuşturulur. Hasta uyanıktır fakat acı hissetmez. Sezeryan doğum ilk olarak karın duvarına atılan bir kesik ile başlar. Kesilerek karın boşluğuna ulaşılınca doktor tercihine göre yatay veya dikey kesilerek bebeğe ulaşılır. Daha çok yatay tercih edilir çünkü böyle daha çabuk iyileşme sağlanır. Bebeğin kordon bağı kesilerek plasenta dışarıya çıkarılır. Vücudun kesilen kısımları kendiliğinden kaybolan dikişler ile kapatılır.

Sezeryan ameliyatı sonrası, ameliyat sonrasında hasta üç gün kadar hastane de kalabilir. İlk günler şiddetli ağrılar olabilir fakat birkaç gün sonra daha hafifleyecektir. Sezeryan doğum sonrası vajinal kanamalar görülebilir. Bunun için hijyenik olan pedler kullanılır. Hastaneden çıktıktan sonra ağır işler yapmaktan kaçınılmalı ve dinlenmeye özen gösterilmelidir. Gün içerisinde yürüyerek hareket etmelilerdir. Böylelikle daha kısa sürede iyileşme sağlanır. Dikişler için düzenli pansuman yapılmalıdır ki mikrop veya enfeksiyon kapmasın.
" } ] }